pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
KARA LİSTEYE ALINDI
KARA LİSTEYE ALINDI
DİLAN TATLISES'TEN POLİSE: ''YERLER SENİ KOÇUM''
DİLAN TATLISES'TEN POLİSE: ''YERLER SENİ KOÇUM''
DİLAN TATLISES HOSTESE BÖYLE SALDIRDI
DİLAN TATLISES HOSTESE BÖYLE SALDIRDI
TATLISES'İN KIZI THY HOSTESİ İLE KAVGA ETTİ
TATLISES'İN KIZI THY HOSTESİ İLE KAVGA ETTİ
11 Eylül 2024 Çarşamba - 18:01

NORVEÇ TÜRKİYE’YE KISITLAMALARI KALDIRDI

NATO üyesi Norveç 5 yıl sonra geri adım attı. Türkiye'ye uygulanan savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldı.

NORVEÇ TÜRKİYE’YE KISITLAMALARI KALDIRDI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Norveç'in 2019'da Türkiye'ye karşı uygulamaya koyduğu savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldığını bildirdi. Ancak Türkiye'ye yönelik savunma tedbirleri uygulayan tek NATO ülkesi Norveç değil. Listede ABD, Almanya gibi pek çok ülke var.

Türk Dışişleri Bakanlığı, NATO üyesi Norveç'in 2019'da Türkiye'ye karşı uygulamaya koyduğu savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, X hesabından yaptığı paylaşımda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Keçeli, "Norveç Dışişleri Bakanı Eide, Norveç’in 2019 yılında Türkiye’ye karşı uygulamaya koyduğu savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldıklarını aktardı" ifadesini kullandı.

Bakan Fidan'ın karardan memnuniyet duyduğunu belirten Keçeli, bu tip kısıtlamaların müttefiklik ruhuna uygun olmadığını kaydetti.

Finlandiya da, 2019 yılından bu yana yürürlükte olan "Türkiye'ye askeri teçhizat ihracatı ambargosunu" kaldırıldığını ve satış için lisans verildiğini 2023 yılı başında duyurmuştu.

Hangi ülkeler Türkiye'ye ambargo uyguluyor?

NATO'nun kurucu üyelerinden Norveç, Türkiye'ye yönelik silah ambargosu uygulayan tek ülke değil. Şimdiye kadar Türkiye’ye yönelik uygulanan yaptırım ve ambargo uygulayan NATO ülkeleri listesinde öne çıkanlar şu şekilde:

ABD S-400'ler sonrası Türkiye'yi CAATSA ile hedef aldı

Türkiye’ye savunma sanayisinde en ağır yaptırım uygulayan ülkelerin başında gelen ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi tedarik etmesi üzerine 2017 yılında ABD Senatosunda kabul edilen “ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act -CAATSA) yaptırımını Türkiye’ye karşı da uygulamaya koymuştu. Türkiye’ye karşı yürürlüğe sokulan CAATSA yaptırımları kapsamında; Savunma Sanayii Başkanlığı, dönemin SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, dönemin SSB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Yiğit, SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz listeye eklenmişti. ABD ayrıca, Türkiye’yi üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçağı projesinden de çıkarmıştı.

Almanya ALTAY tankına ambargo koydu

Türkiye’nin ilk milli tankı Altay ana muharebe tankında ilk olarak Alman MTU şirketinin ürettiği motor ve RENK şirketinin ürettiği transmisyon kullanılması planlanmıştı. Prototip üretimleri de bu sistemler ile gerçekleştirilmişti. Ancak seri üretim aşaması için gerekli olan güç sistemleri, Alman hükümetinin ambargosuna takılmıştı.

Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarını hedef alan Fransa ve İtalya

Türkiye’nin önemli ihtiyaçlarından biri olan uzun menzilli hava savunma sistemi konusunda Fransa ve İtalya ortaklığında SAMP-T projesi yürütülüyordu; bu kapsamda Türkiye, Fransa ve İtalya, 2017 senesinde Fransız-İtalyan konsorsiyumu EuroSam ile SAMP-T hava savunma sisteminin birlikte üretilmesini de içeren bir çalışma başlatmışlardı. Ancak 2019 yılı sonuna doğru Türkiye'nin Suriye'de Barış Pınarı Harekatı'nı başlatması nedeniyle özellikle Fransa tarafından süreç aksıya alındı.

 
HAVAİST ÇALIŞANLARINDAN KAN BAĞIŞI
 
ANADOLU EFES CORENDON'A EMANET
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CANİK TÜM GÜCÜYLE 'SAHA’YA ÇIKIYOR
CANiK’in bağlı bulunduğu SYS Grup şirketleri, dünyanın en önemli savunma ...
STM’DEN MAVİ VATAN İÇİN YENİ ‘HAMLE’
STM ve Bahçeşehir Üniversitesi, oşinografik araştırmalarda ve askeri platformlarda ...
ASELSAN’DAN YÜKSEK BÜYÜME PERFORMANSI
ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı ilk altı aylık finansal sonuçlarını açıkladı.
 
HÜRJET MISIR PİRAMİTLERİ ÜZERİNDE
Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) jet eğitim uçağı HÜRJET, Uluslararası ...
TUSAŞ ÜRÜNLERİ ÜRDÜN SOFEX2024 FUARINDA
Türk Havacılık Uzay Sanayi TUSAŞ, Ürdün’de düzenlenen SOFEX2024 Fuarı’nda ...
TÜRKİYE’NİN EN ÇEKİCİ İŞVERENİ ASELSAN
ASELSAN, Universum En Çekici İşverenler Araştırması sonuçlarına göre alanında ...
 
HÜRJET AFRİKA KITASINI SELAMLAYACAK
HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, Mısır Uluslararasi Havacılık Fuarında Afrika Kıtasını selamlayacak.
ASELSAN BALKANLAR OFİSİ AÇILDI
Ülkemizin en güzide savunma sanayi kuruluşlarından ASELSAN, Kuzey Makedonya’nın ...
HÜRJET AKDENİZ’İ AŞTI
TUSAŞ tarafından üretilen Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET, Akdeniz’i aşarak Mısır’a ulaştı!
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
SABİHA GÖKÇEN’DE ALP ER TUNGA ERSOY DÖNEMİ
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası