pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
KARA LİSTEYE ALINDI
KARA LİSTEYE ALINDI
DİLAN TATLISES'TEN POLİSE: ''YERLER SENİ KOÇUM''
DİLAN TATLISES'TEN POLİSE: ''YERLER SENİ KOÇUM''
DİLAN TATLISES HOSTESE BÖYLE SALDIRDI
DİLAN TATLISES HOSTESE BÖYLE SALDIRDI
TATLISES'İN KIZI THY HOSTESİ İLE KAVGA ETTİ
TATLISES'İN KIZI THY HOSTESİ İLE KAVGA ETTİ
11 Eylül 2024 Çarşamba - 13:35

STM’DEN MAVİ VATAN İÇİN YENİ ‘HAMLE’

STM ve Bahçeşehir Üniversitesi, oşinografik araştırmalarda ve askeri platformlarda deniz suyunun fiziksel özelliklerine ilişkin veri toplamak amacıyla kullanılan “CTD Prob” sistemlerini yüzde 100 yerli olarak üretecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca ‘HAMLE’ programı çerçevesinde desteklenmeye hak kazanan proje ile bu alandaki dışa bağımlılığa son verilecek.

STM’DEN MAVİ VATAN İÇİN YENİ ‘HAMLE’

Türk savunma sanayiinde ilerici çözümler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., üniversite-sanayii iş birliği kapsamında, Mavi Vatan’a milli teknolojiler kazandıracak kritik bir adım daha attı.

Türkiye’de ilk kez yerli ve milli imkanlarla, STM ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin iştiraki olan BAU İnovasyon ve Danışmanlık A.Ş. (BAUMIND) tarafından geliştirilen, “CTD Prob” sistemi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi (HAMLE) programı çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı.

Program kapsamında, yüzde 100 yerli sensörlere sahip gelişmiş CTD Prob, tek kullanımlık sıcaklık ve ses hızı ölçüm ekipmanlarının geliştirilmesi hedefleniyor. İletkenlik sensörü yabancı menşeli CTD Prob ürünü, 2022 yılında STM-BAUMIND iş birliği çerçevesinde geliştirilmiş ve tüm testleri başarıyla tamamlamıştı. Bahse konu ürün, HAMLE Programı ile sağlanan destek sayesinde; sensörleri de içerecek şekilde tamamen yerli bir statüye kavuşacak ve Türkiye’de bir ilke imza atılacak.

Deniz suyunun iletkenliğini, sıcaklığını ve basıncını ölçen CTD Problar, su altındaki ses hızını hesaplıyor. Tek kullanımlık sıcaklık ve ses hızı ölçüm cihazları da, derinliğe nazaran sıcaklık ve ses hızı profillerini çıkartarak SONAR sistemleri için gerekli verileri sağlayan, sarf edilebilir sistemler arasında yer alıyor.

Denizaltıların Gözü Kulağı Olan Sonarlara Veri Sağlıyor

Oşinografi alanında yerli ve milli teknolojiler geliştirilerek dışa bağımlılığı azaltacak proje ile denizaltıların operasyonel kabiliyetlerinin de geliştirilmesi planlanıyor. Söz konusu sistemler, denizaltıların sualtında gözü kulağı olan sonar sistemlerinin doğru ölçüm yapması için kritik bir işlev görüyor. Sahip olduğu hassas sensörlerle, deniz suyunun iletkenliğini, sıcaklığını ve basıncı ölçen CTD Prob, ses hızının değerini ortaya koyuyor. Sesin su altındaki yayılım paterninin oluşturulmasında kullanılan CTD verileri sayesinde sonar sistemlerinin performans modellemeleri yapılabiliyor.

Yerli olarak geliştirilen bu kritik sistemlerin; Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yakın gelecekte gerçekleştirmeyi planladığı projeler başta olmak üzere, bilimsel araştırma faaliyetleri de dahil birçok yurt içi ve yurt dışı projede değerlendirilmesi bekleniyor.

Güleryüz: Mavi Vatan’da Sualtı Çalışmaları Yerli Sistemlerle Yürütülecek

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM’de, Ar-Ge ve üniversite-sanayii iş birliklerinin bir kurum kültürü olduğunu belirterek, “Türk savunma sanayii olarak, üniversitelerimiz ile ortak çalışmalar yürüterek, Türkiye’de üretimi olmayan sistemleri milli imkanlarla geliştirmeyi de bir vazife olarak görüyoruz. Denizaltı teknolojilerinde, Bahçeşehir Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiğimiz CTD Prob Sistemini geçtiğimiz yıllarda azami milli imkanlarla geliştirmiştik. Yüzde 60’ın üzerindeki yerlilik oranına sahip CTD Prob sisteminin sensörlerini, sonar sistemlerinin performansında çalışması için gerekli olan derinliğe nazaran deniz suyu sıcaklık ve ses hızı profillerini çıkartan tek kullanımlık cihazları da  artık milli olarak geliştireceğiz” ifadelerine yer verdi.

Günümüzde, kritik önemi haiz sistemlerin yurtdışı menşeli olmasının platform projelerinde bağımlılık yarattığına dikkat çeken Güleryüz şöyle devam etti:

“Kısıtlama ve ambargolara maruz kalınması durumunda projelerin takvimi olumsuz etkilenebiliyor. Bu sebeple üretimi olmayan ve yurt dışına bağımlı olduğumuz kritik sistemlere odaklanıyoruz. Proje ile geliştirilmesi planlanan oşinografi cihazları, sadece askeri alanda değil, sivil denizcilik ve çevre araştırmaları gibi birçok alanda da kullanılabilecek. Bu sayede, Mavi Vatan’da sualtı kaynaklarının araştırılması, deniz suyunun fiziksel özelliklerinin belirlenmesi ve deniz altı haritalaması gibi çalışmalara yerlilik oranı yüksek sistemlerle katkı sağlamış olacağız. Projede emeği geçen kıymetli STM ve BAU ekiplerini tebrik ediyorum.”

 
CORENDON UÇUŞ AĞINI GENİŞLETİYOR
 
CANİK TÜM GÜCÜYLE 'SAHA’YA ÇIKIYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ASELSAN’DAN YÜKSEK BÜYÜME PERFORMANSI
ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı ilk altı aylık finansal sonuçlarını açıkladı.
HÜRJET MISIR PİRAMİTLERİ ÜZERİNDE
Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) jet eğitim uçağı HÜRJET, Uluslararası ...
TUSAŞ ÜRÜNLERİ ÜRDÜN SOFEX2024 FUARINDA
Türk Havacılık Uzay Sanayi TUSAŞ, Ürdün’de düzenlenen SOFEX2024 Fuarı’nda ...
 
TÜRKİYE’NİN EN ÇEKİCİ İŞVERENİ ASELSAN
ASELSAN, Universum En Çekici İşverenler Araştırması sonuçlarına göre alanında ...
HÜRJET AFRİKA KITASINI SELAMLAYACAK
HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, Mısır Uluslararasi Havacılık Fuarında Afrika Kıtasını selamlayacak.
ASELSAN BALKANLAR OFİSİ AÇILDI
Ülkemizin en güzide savunma sanayi kuruluşlarından ASELSAN, Kuzey Makedonya’nın ...
 
HÜRJET AKDENİZ’İ AŞTI
TUSAŞ tarafından üretilen Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET, Akdeniz’i aşarak Mısır’a ulaştı!
ANKA III’TEN MÜHİMMATLI İLK UÇUŞ!
TUSAŞ tarafından üretilen İnsansız Savaş Uçağı Anka III, mühimmatla ilk uçuşu yaptı.
TUSAŞ’IN ACI KAYBI
Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ) acı bir haberle sarsıldı. TUSAŞ Strateji ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
SABİHA GÖKÇEN’DE ALP ER TUNGA ERSOY DÖNEMİ
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası