pegasus
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TUSAS
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
BAYRAKTAR TB3’DEN YİNE TAM İSABET!
BAYRAKTAR TB3’DEN YİNE TAM İSABET!
ÇUKUROVA’DA YAKIT HİDRANT SİSTEMİ BAŞLADI
ÇUKUROVA’DA YAKIT HİDRANT SİSTEMİ BAŞLADI
TÜRKİYE’DEKİ TENİS TURİZMİ POTANSİYELİ
TÜRKİYE’DEKİ TENİS TURİZMİ POTANSİYELİ
AJET
Özlem Çapan Özeren
YÜKLEME BOŞALTMA İŞÇİSİ GÖKYÜZÜNDE KÂBUSA UYANDI!
17 Mart 2025 Pazartesi

 

Havacılık sektörü, en ufak hataya yer olmayan, dakikaların bile büyük fark yarattığı bir dünya. Yolcular terminalde check-in işlemlerini yaparken, bagajlarını teslim ederken ya da uçuş saatinin gelmesini beklerken, havaalanının görünmeyen tarafında hummalı bir çalışma sürüyor. Ve bu sürecin en ağır yükünü yükleme-boşaltma işçileri taşıyor.

Son yıllarda dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan bazı olaylar, yükleme-boşaltma işçilerinin nasıl bir risk altında çalıştığını gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz yıllarda Hindistan’ın düşük maliyetli havayolu IndiGo’da bir bagaj görevlisi, Mumbai’den Abu Dabi’ye giden bir uçakta kargo ambarında uyuyakaldı. Kimse onun eksikliğini fark etmedi ve uçak havalandı. İşçi, Abu Dabi’ye vardığında fark edildi, sağlık kontrolünden geçirildi ve bir sonraki uçuşla geri gönderildi. Benzer bir olay, Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Atina seferinde yaşandı. TGS işçisi Ali Çelikten, yükleme yaparken ekip arkadaşlarının ambar kapısını kapatmasıyla 11 bin metrede mahsur kaldı. Yaklaşık bir saat boyunca -25°C'ye varan soğukta ve oksijensiz ortamda hayatta kalma mücadelesi verdi. Neyse ki İzmir’e acil iniş yapıldı, ancak hipotermiye bağlı ciddi sağlık sorunları yaşadı ve iki bacağı donma tehlikesi atlattı. Alaska Airlines’ta ise bir bagaj görevlisi uçağın kargo ambarında uyuyakaldı ve uçak havalandıktan sonra sesleri duyan kaptan, Seattle’a acil iniş yaptı. ABD’de United Airlines’a ait bir uçuşta da benzer bir olay yaşandı; işçi, 27.000 feet irtifada -30°C’ye varan soğukta mahsur kaldı.

Uçakların ambarları, tonlarca bavul ve kargonun yerleştirildiği kritik bölümlerdir. Yükler, izin verilen limitler dâhilinde, belirli bir plan doğrultusunda dengeli bir şekilde doğrudan uçağın içine veya yerleştirilen yükleme ünitelerine istiflenir. Ancak bu sistemin arkasında, gece gündüz demeden çalışan ve çoğu zaman kısa bir dinlenme molası bile bulamayan işçilerin emeği vardır. Zorlu hava koşulları, ağır yükler ve bitmek bilmeyen yoğun tempo, işçileri insanüstü bir çabaya zorlar. Bu yorgunluk bazen ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Uçağın yükselmesiyle birlikte dış sıcaklık -50°C'ye kadar düşebilir. Kabin yolcular için ısıtılmış ve basınçlandırılmış olsa da, kargo ambarı genellikle insan yaşamı için elverişli değildir. Aniden gelen soğuk titremeye ve nefes daralmasına yol açarken, iki önemli tehlike ortaya çıkar: hipoksi ve hipotermi. Hipoksi, düşük oksijen seviyesinin bilinç bulanıklığı ve bayılmaya neden olmasıdır; hipotermi ise aşırı soğuk nedeniyle vücut sıcaklığının tehlikeli derecede düşmesiyle hayati organların işlev kaybına uğramasıdır. Uçak irtifa kazandıkça hava basıncı düşer, solunum zorlaşır ve hipoksi belirtileri olan baş dönmesi, halsizlik ve bilinç kaybı ortaya çıkar. Bu koşullarda kaçış mümkün değildir ve yardım çağırmak da imkânsız hale gelir.

Uçağın sarsıntıları ve ani manevraları ise başka bir risk doğurur. Türbülans anında koltuğuna bağlı yolcular için bile rahatsız edici olan bu manevralar, ambar içinde serbest kalan biri için ölümcül olabilir. Yaralanma, bilincin kapanması ve donma tehlikesi birleştiğinde, işçinin sağ kalma ihtimali mucizelere bağlı hale gelir.

Yaşanan bu olaylar, havacılık sektöründe iş emniyeti konusunda ciddi eksiklikler olduğunu gözler önüne seriyor. En temel neden: aşırı yorgunluk. Vardiyalı ve yoğun tempoda çalışan işçiler, uykusuzlukla mücadele ederken farkında olmadan emniyet prosedürlerini gözden kaçırabiliyor. Yükleme tamamlandıktan sonra ambarın boş olduğunun kontrol edilmemesi, sistemdeki büyük bir boşluğu da açığa çıkarıyor.

Bu tür trajedilerin yaşanmaması için alınması gereken önlemler açık. İşçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli, yeterli dinlenme süresi sağlanmalı. Yükleme sonrası ambarın kontrolü bir zorunluluk haline getirilmeli ve teknolojik çözümler devreye sokulmalı. İnsan faktörü eğitimlerinin etkinliği attırılmalı, havalimanlarında işçilerin sağlık ve güvenliğinin operasyonun hiçbir aşamasında göz ardı edilmemesi gerektiği hatırlanmalı.

Unutmamak gerekir ki, uçaklar sadece yolcuları değil, onların hikâyelerini ve umutlarını da taşır. Ancak bu sistemin en önemli parçası olan işçilerin emeği dikkatten kaçarsa, küçük bir ihmalin büyük bir felakete dönüşmesi an meselesidir. Bir anlık yorgunluk, telafisi olmayan sonuçlara yol açabilir. Ve bu, artık kimsenin görmezden gelemeyeceği bir gerçek haline gelmiştir.

[email protected]

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Naci Orpak 18 Mart 2025 Salı 20:40

Özlem Hocam, çok aydınlatıcı bir yazı olmuş. Sektöre yol göstermeye devam ediyorsunuz. Ama elinize sağlık. TGS emekçisi arkadaşımız muhtemelen gece vardiyasından gündüz vardiyasına 1-2 saat takviye bırakıldı, o da yorgunluk ve uykusuzluktan son bagajları beklerken uyuyakaldı. Normal şartlarda ambar kapağı kapatılırken uyanık birisinin bunu fark etmemesi mümkün değil. Kapılar öyle 2-3 saniyede kapanmaz. Saygılarımla

Yorumu oyla      0      0  
İsmail Hakkı Şentürk, 18 Mart 2025 Salı 17:39

Özlem Hanım, Çok güzel bir konıya değindiniz, Elinize, emeğinize sağlık. Söktörün içinde bir çok insan faktörü konusu var ve bu anlatığınız olayda gerçekten her an yaşanabilecek vakaolaydan birisi. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz, uçak ambarlarında görev yapan arkadaşlarımızın zorluklarını ne yazık ki böyle olayların yaşanmasına sebebiyet veriyor. Uçak altında çalışan Postabaşı Ekip Sorumlusu gibi sorumlu yöneticilerimizin kaç kişiyle uçakta görev yaprığını ve işlem bitince herkesin orada olduğundan emin olmak için kontrollerini yapması bu be buna benzer istenmeyen olayların yaşanmasını engelleyecektir. Her uçakta görevin bitmesiyle takip edilemesi ve kontrol edilmesi gereken işlemlerin de yapılarak uçuş güvenliği için çok önemli.

Yorumu oyla      0      0  
Apron işçisi 18 Mart 2025 Salı 11:29

Çok öğretici ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Yer hizmeti şirketlerinin idarecileri okumalı...

Yorumu oyla      0      0  
Mehmet Sait Öneri 18 Mart 2025 Salı 07:40

Araştırmaya dayalı bir yazı taşıma işi yapanların dünyasına girmiş gibi oldum.

Yorumu oyla      0      0  
Oktay SÖZEN 17 Mart 2025 Pazartesi 22:00

Özlem Hocam , Yer Hizmetleri Şirketlerinin Apron Hizmetlerine yeni alınan işçi arkadaşlara özellikle yükleme boşaltma işçisi arkadaşlara verilen eğitimlerde bu yazınız okutulmalı ve yaşanan olaylar örnekleri ile anlatılmalı...Ellerinize sağlık...

Yorumu oyla      0      0  
Dgr instructor 17 Mart 2025 Pazartesi 21:53

Hocam elinize sağlık Her zaman ki gibi bir solukta okunacak güzel bir yazı olmuş

Yorumu oyla      0      0  
Muzaffer Çetingüç 17 Mart 2025 Pazartesi 20:55

Özlem hocam, bu yazınız kargo görevlilerinin streslerinin bir kısmını yansıtıyor. Ne yazık ki sizden başka onların sorunlarına değinen olmadı sanıyorum. Halbuki onlar da bu zincirin halkalarından biri. Elinize kaleminize sağlık...

Yorumu oyla      0      0  
Ümit Güzelışık 17 Mart 2025 Pazartesi 20:52

Konu bütün açıklığı ile anlatılsa kayda girip ders konusu olabilir.Ancak bu tabiki açıklanamıyor. Ramp ayrı bir dünyadır,iyi bir yükleme boşaltma işçisi en az 5 yılda yetişir. 30 yılımı verdim,ayrıntıları bilmeden çok yazmaya gerek yok.Geçmiş olsun umarım personelin sağlığı iyidir.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Süleyman Şen
TURİZMDE YÜKSEK ENFLASYON VE ‘MISIR’ ALARMI
Özlem Çapan Özeren
YÜKLEME BOŞALTMA İŞÇİSİ GÖKYÜZÜNDE KÂBUSA UYANDI!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası