pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ABD’LİLER KAAN’IN UÇTUĞUNU GÖRÜNCE…
ABD’LİLER KAAN’IN UÇTUĞUNU GÖRÜNCE…
HULL CITY CORENDON’U MİSAFİR ETTİ
HULL CITY CORENDON’U MİSAFİR ETTİ
BAKAN GÜLER: 40 ADET YENİ F-16 ALINACAK
BAKAN GÜLER: 40 ADET YENİ F-16 ALINACAK
STM CAPTURE THE FLAG BAŞVURULARI BAŞLIYOR
STM CAPTURE THE FLAG BAŞVURULARI BAŞLIYOR
27 Kasım 2024 Çarşamba - 21:49

ELON MUSK F-35’LERİ TİYE ALDI

TESLA’nın CEO’su Elon Musk, sahibi olduğu X platformunda yaptığı paylaşımla ABD’li savunma devi Lockheed Martin’in ürettiği F-35 uçaklarını tiye aldı. Sürü drone videosu paylaşan Musk, “Bu arada bazı aptallar hala F-35 gibi insanlı savaş uçakları üretiyorlar” diye yazdı.

ELON MUSK F-35’LERİ TİYE ALDI

Zaman zaman teknik arızalar ve kazalarıyla gündeme gelen ABD'nin 5. nesil F-35 savaş uçaklarıyla ilgili ilginç bir polemik başladı. Tesla’nın CEO’su Elon Musk, X hesabı üzerinden F-35'i savaş uçaklarını hedef aldı. Musk, sürü drone videosu paylaşarak F-35 üretim sürecini sert dille eleştirdi.

Musk, ABD Savunma Bakanlığı’nın en pahalı silah programı olan F-35? savaş uçaklarını hedef aldı ve insansız hava araçlarının (İHA) gelecekte savaş alanlarında insanlı jetlerin yerini alacağını vurguladı.

Musk, insansız hava araçlarının senkronize uçuşlarını gösteren bir video paylaşarak, “Bazı aptallar hâlâ insanlı savaş uçakları yapmaya çalışıyor, örneğin F-35” ifadelerini kullandı. Bir kullanıcının “Dronlar, savaşın yeni seviyesi” yorumuna da güçlü destek anlamına gelen “100” emojisiyle yanıt verdi.

PENTAGON’DAN SAVUNMA: “F-35 PİLOTLARIN TERCİHİ”

Elon Musk’ın açıklamaları, Pentagon’un F-35 program ofisinden hızlı bir yanıt aldı. Yapılan açıklamada, “F-35, tasarlandığı tehditlere karşı üstün performans sergileyen bir savaş uçağıdır. Pilotlar, savaşa giderken bu uçağı kullanmayı tercih ettiklerini sürekli dile getiriyor” denildi. Ayrıca, programın ABD ordusunun yanı sıra yedi uluslararası ortak ve 12 yabancı satış müşterisiyle geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu, Avrupa’da önümüzdeki on yıl içinde 700’den fazla F-35 uçağının bulunacağı belirtildi.

Uçağın üreticisi Lockheed Martin de projeyi savundu. Şirket sözcüsü, F-35’in “dünyanın en gelişmiş ve bağlantılı savaş uçağı” olduğunu ifade ederek, ABD’nin savunmasını güçlendirmek için yeni yönetimle çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

F-35 PROGRAMI NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?

2001 yılında Lockheed Martin’e verilen F-35 sözleşmesi, o günden bu yana sık sık maliyet aşımları ve gecikmelerle gündeme geldi. Toplam üretim ve bakım maliyetinin, uçakların hizmet ömrü boyunca 1.8 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor. Bu, F-35’i Pentagon’un en pahalı silah programı yapıyor.

Yakın zamanda açıklanan bir Savunma Bakanlığı raporunda, F-35’lerin güvenilirlik, bakım kolaylığı ve kullanılabilirlik oranlarının beklentilerin altında kaldığı ifade edildi. Ancak Lockheed Martin, bu rapora karşı çıkarak, “F-35’in, sözleşmede belirtilen performans kriterlerini karşıladığı veya aştığı” görüşünü savundu.

İHA?'LAR VE GELECEĞİN SAVAŞ STRATEJİLERİ

Musk’ın önerdiği gibi, insansız hava araçları? (İHA) Pentagon’un savaş stratejilerinde daha fazla yer almaya başladı. Uzun yıllardır gözetleme ve hava saldırıları için kullanılan İHA’lar, son dönemde savaş yeteneklerini artırarak insanlı jetlerin yerini alabilecek kapasiteye ulaşmaya çalışıyor.

Savunma teknolojisi geliştiren Silikon Vadisi merkezli girişim şirketleri de bu alana odaklanmış durumda. Örneğin, Anduril şirketi, İHA teknolojilerinde devrim oluşturmayı hedefliyor ve Pentagon’un savunma bütçesi ve silah alım süreçlerini yeniden şekillendirme çabalarına katkı sunuyor.

BÜTÇE VE KONGRE ENGELİ

Savunma bütçesindeki değişiklikler ve F-35 üretiminde alınacak kararlar Kongre’nin onayına bağlı. Üstelik F-35 üretimi, ABD’nin farklı bölgelerine yayılan yüzlerce alt yüklenici ile geniş bir ekonomik etkisi olan bir program.

Musk ve bazı uzmanlar, ABD’nin 800 milyar dolarlık yıllık savunma bütçesinin şeffaf bir şekilde harcanmadığını düşünüyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir makalede, Pentagon’un art arda yedi kez denetimlerden geçemediği vurgulandı.

 
ABD’LİLER KAAN’IN UÇTUĞUNU GÖRÜNCE…
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD’LİLER KAAN’IN UÇTUĞUNU GÖRÜNCE…
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda soruları yanıtlayan Milli Savunma Bakanı ...
BAKAN GÜLER: 40 ADET YENİ F-16 ALINACAK
Milli Savunma Bakanı Güler, 40 adet yeni F-16 alınacağını ve 1.4 milyar ...
STM’DEN SİBER TEHDİT DURUM RAPORU
STM, yeni açıkladığı Siber Tehdit Durum Raporu’nda, Türkiye’yi hedef alan ...
 
STM CAPTURE THE FLAG BAŞVURULARI BAŞLIYOR
STM’nin bu yıl 10. kez düzenlediği, Türkiye'nin en uzun soluklu siber ...
BAYRAKTAR TB3 İKİ BAŞARILI GEMİ İNİŞ-KALKIŞI DAHA YAPTI
Havacılık tarihinde bir ilke imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ...
HÜRJET’İN İKİNCİ PROTOTİPİ YENİ BOYASIYLA
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ tarafından üretilen HÜRJET’in ikinci ...
 
BAYRAKTAR TB2 SİHA HIRVATİSTAN SEMALARINI KORUYACAK
Baykar ile Hırvatistan Savunma Bakanlığı arasında Bayraktar TB2 SİHA ihracatını ...
BAYRAKTAR TB3 TCG ANADOLU’DAN HAVALANDI
Bayraktar TB3 SİHA kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ...
ROKETSAN IDEAS’TA YERİNİ ALDI
Roketsan, son teknolojiye sahip sistemlerini Pakistan’da sergiliyor. Roket ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
GAZETECİLİK MESLEĞİ VE SOSYAL MEDYA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası