pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
‘TÜM AVRUPA’NIN GÖZÜ ÜZERİNİZDE’
‘TÜM AVRUPA’NIN GÖZÜ ÜZERİNİZDE’
ANKARA’DAN DUBLİN’E DİREKT UÇUŞLAR
ANKARA’DAN DUBLİN’E DİREKT UÇUŞLAR
HAVADA MİLLİ MAÇ KEYFİ
HAVADA MİLLİ MAÇ KEYFİ
ASTRONOTLAR UZAYDA MAHSUR MU KALDI?
ASTRONOTLAR UZAYDA MAHSUR MU KALDI?
7 Haziran 2024 Cuma - 12:13

ABD'DEN F-16 AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Türkiye, F-16 alımı için teklif ve kabul mektubunu imzaladı” dedi.

ABD DEN F-16 AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçakları alımı için teklif ve kabul mektubunu imzaladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Türkiye, F-16 alımı için teklif ve kabul mektubunu imzaladı. Bu satış, NATO ile ortak operasyon kabiliyetine bir yatırımdır ve ABD, Türkiye ve NATO ittifakının güvenlik çıkarlarını destekleyecektir. Bu satışın sonuca ulaşması biraz zaman aldı” dedi.

Türkiye’nin süreç çerçevesinde ABD’den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve mevcut filonun yenilenmesi için de 79 adet F-16 modernizasyon kiti satın alması planlanıyor. ABD yönetimi, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağının satışını desteklediğini açıklamış, ABD Başkanı Joe Biden da satışın onaylanması için ABD Kongresine çağrıda bulunmuştu.

ABD Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye'nin F-16 satımına ilişkin değerlendirmede bulundu.

ABD Büyükelçisi Jeffry Flake yeni F-16'ların Türkiye'ye satışında ileriye doğru büyük bir adım atıldığını açıkladı. Flake, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin son nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını alması ve mevcut F-16 filosunu modernize etmesi konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldı. Bu, ABD’nin ulusal güvenliği, Türkiye’nin ulusal güvenliği ve NATO’nun birlikte çalışabilirliği açısından iyi bir adım." ifadelerini kullandı.

 "SARSILMAZ BAĞLILIĞIN ÖRNEKLERİNDEN"

ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Siyasi ve Askeri İlişkiler departmanı ise Türkiye'nin Ocak ayında satın alımında anlaştığı F-16 savaş uçaklarına dair "ABD, Türkiye’nin, sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara temin edilen, şimdiye kadar üretilmiş en ileri yeni F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldığını açıklamaktan gurur duymaktadır. Bu, ABD’nin Türkiye ile tesis ettiği güvenlik ortaklığına olan sarsılmaz bağlılığının en son örneklerinden yalnızca biri." değerlendirmesinde bulundu.

F-16 SATIN ALIM SÜRECİNİN GEÇMİŞİ

ABD hükümeti, Ocak ayında Türkiye’ye F-16 jetlerinin satılmasına onay verdi. 23 milyar dolar değerinde bir anlaşmaya işaret eden bu karar, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Türkiye’nin 40 adet yeni F-16 alacağı, halihazırda elinde bulunan 79 tanesinin ise yenileneceği belirtildi. Bir ABD yetkilisi, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine verdiği resmi onaya dair tasdik belgelerinin Washington’a ulaşmadan jetlerin satışına onay verilmediğini aktardı. Resmi onayın gelmesinden sonra ise Kongre satın alımı onayladı.

Başka bir anlaşmada da Yunanistan’a 8,6 milyar dolar değerinde 40 adet F-35 satılmasına karar verildi. ABD, 17 Temmuz 2019'da proje ortağı olduğu F-35 yeni nesil savaş uçaklarının üretim sürecinden Türkiye'yi çıkarmıştı. Buna gerekçe olarak da Türkiye’nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması gösterilmişti.

 
THY MAYISTA 7,2 MİLYON YOLCU TAŞIDI
 
THY HUKUK VE UYUM BAŞKANINA ÖDÜL
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BAYRAKTAR TB3 RAMPADAN HAVALANDI
Bayraktar TB3, TCG Anadolu’daki rampanın benzerinden havalandı. Baykar’ın ...
TÜRK HAVA KUVVETLERİ 113 YAŞINDA!
Türk Hava Kuvvetleri 113’ncü kuruluş yıldönümünü kutluyor.
BAYRAKTAR TB2'DEN DÜNYADA BİR İLK DAHA
Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan milli SİHA Bayraktar TB2, test ...
 
CANIK EFES 2024’TE TAM NOT ALDI
CANiK ve Grup şirketlerine EFES-2024’te “seçkin gözlemcilerden” tam not .
''TÜRKİYE TERÖRİSTANA İZİN VERMEYECEK''
Efes-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nın gündüz safhasını ...
EHKET TAKTİK SAHADA KOMUTANIN GÖZÜ KULAĞI OLDU
Efes-2024 tatbikatında meskun mahal arama ve tarama faaliyetinde görev ...
 
EFES-2024 TATBİKATI'NDA SEÇKİN GÖZLEMCİ GÜNÜ
Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük birleşik, müşterek tatbikatlarından ...
EFES-2024’TE GECE AŞAMASI NEFES KESTİ
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük müşterek tatbikatı olma özelliğini ...
ASELSAN’DAN TARİHİ BAKİYE SİPARİŞİ
ASELSAN’ın 2024 yılı ilk üç aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
SABİHA GÖKÇEN’DE ALP ER TUNGA ERSOY DÖNEMİ
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası