pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
KARA LİSTEYE ALINDI
KARA LİSTEYE ALINDI
DİLAN TATLISES'TEN POLİSE: ''YERLER SENİ KOÇUM''
DİLAN TATLISES'TEN POLİSE: ''YERLER SENİ KOÇUM''
DİLAN TATLISES HOSTESE BÖYLE SALDIRDI
DİLAN TATLISES HOSTESE BÖYLE SALDIRDI
TATLISES'İN KIZI THY HOSTESİ İLE KAVGA ETTİ
TATLISES'İN KIZI THY HOSTESİ İLE KAVGA ETTİ
13 Eylül 2024 Cuma - 16:59

UZAYDA YÜRÜYEN İLK SİVİL ASTRONOT

Amerikalı girişimci ve milyarder Jared Isaacman, dün uzayda yürüyen ilk sivil astronot oldu. 41 yaşındaki 'amatör' astronot, uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in Polaris Dawn görevinin finansmanını üstlendi. Görev kapsamında Isaacman dahil 4 kişi uzaya gitti.

UZAYDA YÜRÜYEN İLK SİVİL ASTRONOT

ABD'li milyarder Jared Isaacman ve ekibi, SpaceX'in Polaris Dawn görevi kapsamında tarihteki ilk sivil uzay yürüyüşünü başarıyla gerçekleştirdi. Uzay boşluğunda yaklaşık 10 dakika kalan Isaacman, "güzel dünya" ifadeleriyle deneyimini paylaştı. SpaceX'in yeni uzay kıyafetlerini test eden ekip, Florida kıyılarına iniş yapması beklenen tarihi bir görevi tamamladı.

ABD'li milyarder Jared Isaacman'ın ABD’li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX ile iş birliği yaparak başlatılan Polaris Dawn görevi başarıyla tamamlandı. Jareed Isaacman'ın yanı sıra askeri pilot Scott Poteet ve SpaceX mühendisleri Anna Menon'ın da bulunduğu uzay yürüyüşü, 732 kilometre irtifada gerçekleşti.

Tarihe geçen ekip, bu yolculuk sırasında SpaceX tarafından geliştirilen yeni uzay kıyafetlerini denedi. Şimdiye kadar sadece profesyonel astronotların gerçekleştirdiği sivil deneyimde, uzay kapsülünden çıkan ilk isim ABD'li milyarder Isaacmen oldu.

Uzay yürüyüşü öncesinde, yerleştirilen bir sistem ile astronotların nefes alıp vererek vücutlarındaki nitrojen temizlendi. SpaceX'in Dragon isimli kapsülünün çıkış kapağına elini koyup bekleyen Isaacmen, SpaceX merkezinden gelen onayla uzaya çıktı.

‘GÜZEL DÜNYA’

İzleyicilere kaskına yerleştirilen bir kamera ile gördüklerini aktaran Isaacmen'in ilk sözleri "güzel dünya" oldu. Isaacman, “Evde hepimizin yapacak çok işi var, ama buradan bakıldığında Dünya kesinlikle mükemmel görünüyor" ifadelerini kullandı.

İLK SİVİL UZAY YÜRÜYÜŞÜ

Uzay boşluğunda yaklaşık 10 dakika kaldıktan sonra Isaacman'ın yerini aynı hareketleri yapması için SpaceX mühendisi Sarah Gillis aldı.

Uzay görevinin tamamlanmasının ardından astronotlar yeniden kapsül içine girdi. Dünya tarihinde bir ilki gerçekleştiren ekibin, Florida'nın batı kıyısındaki Meksika Körfezi'ne ya da doğu kıyısındaki Atlantik Okyanusu'na inmesi bekleniyor.

FALCON-9 ROKETİ İLE YÖRÜNGEYE GÖNDERİLMİŞTİ

Polaris Dawn görevinin 4 kişilik sivil mürettebatını taşıyan Dragon kapsülü, 10 Eylül’de SpaceX’e ait Falcon-9 roketi ile Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde yörüngeye fırlatılmıştı. Uzay uçuşları ve radyasyonun insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yürütecek ekibin, SpaceX tarafından geliştirilen EVA giysilerini giyerek 36 araştırma ve deney yapacağı açıklanmıştı. Görev kapsamında, Starlink uydularının lazer tabanlı iletişim becerilerinin de test edileceği bildirilmişti.

ÖZEL SEKTÖRÜN UZAY ARAŞTIRMALARINDAKİ ROLÜNÜ ARTIRABİLİR

1965’ten bu yana yalnızca profesyonel astronotlar tarafından gerçekleştirilen uzay yürüyüşleri, uzay araştırmalarının en tehlikeli görevi olarak görülüyor. Dört sivil mürettebat tarafından gerçekleştirilen Polaris Dawn görevinin, özel sektörün uzay araştırmalarındaki rolünü artırabileceği belirtiliyor.

 
BOEING'TE İŞÇİLER ZAMMI REDDETTİ GREV BAŞLIYOR
 
BOSNA’YA YAKINDA KİMLİKLE GİDİLEBİLECEK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ALMANYA SCHENGEN’İ RAFA MI KALDIRDI?
Avrupa’da en fazla yasadışı göçmene ev sahipliği yapan Almanya, bir takım ...
İRAN: YAPTIRIMLARA KARŞILIK VERECEĞİZ
İran: İngiltere, Fransa ve Almanya'nın yaptırımlarına karşılık vereceğiz.
ABD’NİN LOJİSTİK MERKEZİNE SALDIRI
ABD’nin Irak Büyükelçiliği’nin Bağdat Havalimanında yer alan lojistik ...
 
UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
Endonezya'da Trigana Havayolları'na ait "ATR-42" tipi yolcu uçağı inişte ...
İKİNCİ KEZ UÇAK KAZASINDAN KURTULDU
Brezilyalı beyin cerrahı Dr. Jacinto Lay, 18 ay içinde ikinci kez uçak kazasından kurtuldu.
10 BİN FEET’TE YÜZLERCE BAKTERİ VE MANTAR
Japon bilim insanlarından çarpıcı araştırma! 10 bin feet yüksekte yüzlerce ...
 
MOSKOVA'DA UÇAK KAZASI: 2 ÖLÜ
Rusya'nın Moskova bölgesinde hafif motorlu uçağın düşmesi sonucu 2 kişinin ...
ABD'DE KÜÇÜK UÇAK DÜŞTÜ!
ABD'nin Vermont eyaletinde küçük uçağın düşmesi sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
STARLINER DÜNYA'YA BOŞ DÖNDÜ
Boeing'in uzayda arızalanan aracı Starliner, ABD'nin New Mexico eyaletine ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
SABİHA GÖKÇEN’DE ALP ER TUNGA ERSOY DÖNEMİ
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası