pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
UÇAKTAN YANARDAĞ MANZARASI
UÇAKTAN YANARDAĞ MANZARASI
BULGARİSTAN VE ROMANYA SCHENGEN’DE
BULGARİSTAN VE ROMANYA SCHENGEN’DE
THY’YE BİR FİNANSMAN ÖDÜLÜ DAHA
THY’YE BİR FİNANSMAN ÖDÜLÜ DAHA
THY HİZMET İHRACATINDA LİDER
THY HİZMET İHRACATINDA LİDER
27 Mayıs 2020 Çarşamba - 18:20

TALPA PİLOT MAAŞLARININ YÜKSEKLİĞİNE AÇIKLIK GETİRDİ

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA, Covid-19 pandemi sürecindeki olağanüstü dönemden normalleşme sürecine doğru gidişatı değerlendirdiği bir basın açıklaması yayınladı. TALPA ayrıca, pilot maaşlarının yüksekliğinin kamuoyunda tartışılmasına yönelik de açıklık getirdi

TALPA PİLOT MAAŞLARININ YÜKSEKLİĞİNE AÇIKLIK GETİRDİ

TALPA’nın açıklaması şöyle:

"Covid-19 pandemisindeki olağanüstü dönemden normalleşme sürecine doğru gidişatın başladığı süreçte havacılık sektörümüzün toparlanmasının ve eski seviyelerine gelmesinin nasıl bir takvimde olacağının tahmini oldukça güçtür.

Geçtiğimiz bir kaç ayda sektör olarak yaşananlar havacılık tarihinde benzeri görülmemiş nitelikte uygulamalar ve tedbirler alınmasını gerektirmiştir. Dünyadaki tüm havacılık işletmeleri hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Bazı havacılık işletmeleri şimdiden operasyonlarını durdurma noktasına gelmiştir.

Havacılık işletmelerimizin bu krizden varlıklarını koruyarak çıkmaları ve operasyonlarına devam etmeleri hepimizin en büyük arzusudur. Operasyonun neredeyse sıfıra indiği birkaç ayda maruz kalınan zararın telafisi muhakkak ki ciddi bir zaman alacaktır. Bu noktada, işletmelerimizin operasyonlarını sürdürebilmeleri önceliği, herkesin hem fikir olduğu bir konudur. Yönetimler darboğazdan çıkış için çeşitli formüller üzerinde çalışmakta ve bunları uygulamaktadır. Bu formüllerden tüm çalışanların da değişik şekillerde etkileneceği beklenmektedir. Bu tedbirler hem işletmelerimizin varlığını devam ettirmeleri hem de tüm havacılık çalışanlarının iş akitlerini koruyabilmeleri adına ancak geçici süre ile olmak kaydıyla makul karşılanabilir.

Covid-19 pandemisi meslek grupları açısından yukarıda da bahsedildiği gibi sadece pilotluk mesleğini değil sektör bünyesindeki tüm çalışanları yakından ilgilendiren olağanüstü bir süreçtir. Bu süreç öncesinde de başka hiçbir meslek grubunun ekonomik gelir seviyesi haberlere konu olmazken, birçok mecrada ne maksat ve sebeple olduğu anlaşılmayacak şekilde pilotların gelir seviyelerinin yüksekliğine vurgu yapılarak sürekli gündemde tutulması meslektaşlarımız arasında rahatsızlık yaratmış ve yaratmaya devam etmektedir.

Bugünlerde sürekli vurgulandığı üzere ekonominin temel kavramları olan arz talep dengesinin pilotlar aleyhine bozulduğu, bunun sonucunda da pilotların gelirlerinin işletmeler tarafından azaltılacağı konusu işlenmektedir. Bu noktada unutulmaması gereken, arz talep dengesinin pilotlar aleyhine olduğu geçmiş dönemlerde de gelir seviyelerinin genel ortalamanın üzerinde seyrettiğidir.

Demek ki bu meslek grubunun gelir seviyesinin oluşması basit arz talep dengesinin dışında bir takım değerleri içerisinde barındırmaktadır.

Nedir bunlar?

Çalıştıkları havacılık işletmeleri, aşağıda en önemlilerini sıralayacağımız ve daha birçok önem arz eden yetki ve sorumluluğu kendileri adına pilotlarına delege ederek yönetmelerini istemektedir. Bir havacılık işletmesinin tüm çalışanları ile birlikte varlığını yakından ilgilendiren;

Uçuşun bir noktadan, diğer bir noktaya EMNİYETLİ, EKONOMİK ve

KONFORLU bir şekilde icra edilmesi sorumluluğu,

Bu uçuşu icra etmek için verilen malzeme, araç, gereç ve ekipmanın sorumluluğu,

Şirketin dünya havacılık arenasında sahip olduğu saygınlığının temsili yani marka değerinin sorumluluğu, ilk sıralarda gelen yetki ve sorumluluklardır.

Bu kısaca şu anlama gelmektedir; kokpitteki bir pilota aslında her uçuş süresince şirketi tarafından maliyeti 100 milyon doları aşan değerde bir uçak, her bir yolcunun hayatı, taşınan kargo bedeli ve şirketin marka değeri emanet edilmiş durumdadır.

Kısacası pilotlara, her uçuşta yüz milyonlarca dolarlık varlıkların sorumluluğu veriliyor demektir.

Bu değerler de onlara kolay kolay emanet edilmemektedir. Bu sorumluluğu taşıyabilmek için pilotlar;

Her yıl ( bazı şartlarda her 6 ayda bir) düzenli olarak uçucu sağlık muayenesine girmek ve uçuşa elverişli olarak muayeneyi tamamlamak,

Her 6 ayda bir eğitim tazelemesi yapmak ve kontrol uçuşları ile yetenek ve yetkinlik testlerinde başarılı olmak,

Yukarıda bahsedilen konularda herhangi bir olumsuzluk durumunda sahip oldukları lisansı kaybederek meslek kaybı yaşama risk ve psikolojisi ile boğuşmak,

Her uçuş süresince en başta kozmik radyasyon olmak üzere daha birçok fizyolojik etkilere maruz kalarak telafisi olmayacak birçok hastalığa yakalanma riski karşısında sağlıklarını korumak,

Her kalkış ve inişte kötü hava koşulları, yakıt hesapları, uçağın ağırlığı ve dengesi, ekipman arızaları, havaalanı arızaları gibi daha birçok anlık ve teknik konuları hataya yer vermeden yüksek konsantrasyon ile yönetmek,

Yoğun hava trafiği ve sebep olduğu yüksek strese neden olabilecek her türlü öngörülemez sorunlar ile başa çıkmak,

Uçuş operasyonunun içerisindeki tüm birimlerden herhangi birinin en küçük bir ihmal veya hatasından oluşabilecek emniyetsiz bir durumu önleyebilecek son bariyer olarak görev yapmak ve prosedürler dahilinde, uçuşun EMNİYETLİ, EKONOMİK ve KONFORLU bir şekilde yerine getirilmesini her ortamda sağlamak zorundadırlar.

Bütün bunları 65 ton ile 350 ton arasında değişen ağırlıklardaki metal kütlelerin saatte 250 ile 1000 km arasında seyir süratlerindeyken icra etmek zorunda olduklarını düşünüp, yerdeki gibi kenara çekerek durup problemi çözdükten sonra seyre devam etme lüksleri olmadan yapmaları gerektiğini unutmamak gerekir.

Meslektaşlarımız kısaca bahsettiğimiz bu çok önemli sorumlulukları üstlenirken, tamamen yaptıkları işlerine odaklanmalıdır. Başka hiçbir şey düşünmemeli, gelecek kaygılarıyla uçuşa gidiyor olmamalı, hiçbir şey zihinlerini icra ettikleri görevlerden uzaklaştırmamalı, fiziksel ve zihinsel bütünlüklerini koruyarak, sürekli ve kontrollü bir odaklanma ile uçuşlarını yüksek EMNİYET seviyesinde icra etmelidirler.

İçinde bulunduğumuz bu zor süreçte, meslektaşlarımızla ilgili tasarruflarda bulunurken, havacılık sektörümüzün tüm paydaşlarının ve işletmelerimizin konulara izah etmeye çalıştığımız pencereden bakmaları gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Özellikle günümüz şartlarındaki uçuşların ağır mesaileri düşünüldüğünde, bir de üzerine zihinlerde bir takım soru işaretleriyle uçuş görevlerine gidilmesine yol açacak düzenlemelerin, bu sürecin EMNİYETLE yönetilebilmesine büyük engel teşkil edeceğini hatırlatmayı görev saymaktayız."

TALPA

 
TÜRKİYE ALMANYA’NIN LİSTESİNDE YOK
 
LUFTHANSA’DA ‘KURTARMA PAKETİ’NE ERTELEME
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Saçma bir yazı olmuş tebrikler... 27 Mayıs 2020 Çarşamba 20:56

Operasyonda emeği geçen, emniyet zincirinin bir halkasını oluşturan tüm brimlerin sorumluluklarını görmezden gelip tüm operasyonu pilot gerçekleştiriyor demişsiniz resmen. Eğer konu emniyetse bunu pilotlarımızda çok iyi bilir bu konudaki en büyük sorumluluk uçağı uçuşa veren uçak teknisyenlerinindir. Konu pilotlar olduğunda maaşları uluslararası ortalamalara göre değerlendirenler, aynı pilotlar gibi mesleğini yurtdışında da rahatlıkla daha yüksek maaşlara yapabilecek uçak teknisyenleri olduğunda neredeler. Türkiye de uçak teknisyenlerinin yetişmesinde çok önemli bir rolü olan Türk Hava Yolları Teknik’ de, teknisyenlere verilen düşük ücretler gerekse de şirket içinde kullanılan indirimli biletlerde teknisyenlerin kıdemine bakılmaksızın uçağa pilot ve kabin memurlarından sonra en son binmesi ve genelde dolu olan uçaklarda uçağa bile binemesi gibi rencide edici uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamalar nedeniyle 4 yıl lisans eğitiminden sonra uzun yıllar mesleki tecrübe ve çeşitli sınav ve eğitimlerle artık iyi seviye gelen uçak teknisyenleri farklı şirketlere geçmek durumunda kalmaktadırlar. Bunun sonucunda da tecrübeli, lisans mezunu, ingilizceye iyi derecede hakim teknisyenler THY’ de çalışmayı tercih etmemektedir. Bu da yöneticilerin görmezden geldiği ve uçuş emniyetini olumsuz etkileyen çok önemli bir konudur.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DÜNYANIN EN BÜYÜK ‘LEED ALTIN’ SERTİFİKALI BİNASI
Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst ...
UÇAĞA NASIL BİNİLECEK NASIL İNİLECEK
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, 4 Haziran iç hat, 10 Haziran’da ...
LATAM AIRLINES İFLAS ERTELEMEYE BAŞVURDU
Güney Amerika'nın en büyük hava yolu şirketi Latam Airlines, iflas erteleme başvurusunda bulundu
 
ALMANYA’DA HÜKÜMETLE LUFTHANSA ANLAŞTI
Korona virüs salgını nedeniyle iflasın eşiğine gelen Alman havayolu şirketi ...
HAVAYOLU ULAŞIMINDA NORMALLEŞME ADIMLARI
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında seferleri ...
EL AL 13 YIL SONRA TÜRKİYE’YE İNDİ
İsrail El Al Havayolları, 13 yıl sonra Türkiye’ye iniş yaptı. Atatürk ...
 
4 HAZİRAN’DA İÇ HAT UÇUŞLARINA BAŞLIYOR
Covid-19 salgınının yayılımını önlemek amacıyla getirilen kısıtlamalar ...
‘ONLAR SİZİ SEVDİKLERİNİZE ULAŞTIRINCA MUTLULAR’
Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, THY'nin bayram mesajını ...
HAVALİMANLARINA COVID-19 SERTİFİKASI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Havalimanlarını Covid-19’a ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL AIRSHOW VE TEKNOFEST
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası