Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce (SHGM) geçen yıl 9 ilde daha balon uçuşu yapılmasına karar verilirken, son olarak Malatya, balon uçuşlarına açıldı. Kastamonu, Konya ve Afyonkarahisar'dan gelen talepler ise inceleniyor. Türkiye'de 29 işletmenin balon işletme ruhsatı bulunurken, bunlardan 25'i Nevşehir-Kapadokya, 4'ü ise Denizli- Pamukkale bölgesinde faaliyet gösteriyor. Balon uçuşlarının Kapadokya ve Pamukkale dışındaki bölgelerde de yapılabilmesi için gelen talepleri değerlendiren SHGM, 2018 yılında 9 ilde inceleme yaptı. Teknik incelemeler sonucu Burdur- Bucak, Denizli- Pamukkale, Adana- Kozan, Bitlis- Ahlat, Ankara- Polatlı, Afyonkarahisar- İhsaniye, Eskişehir- Seyitgazi, Samsun- Bafra ve Aksaray- Ihlara'da da sıcak hava balon taşımacılığı yapılabileceği kararlaştırıldı. Bu 9 bölge, 'uçuş yapılabilir' onayı ile balon uçuşlarına açıldı.
MALATYA UÇUŞA AÇILDI, 3 İL İNCELENİYOR
Gelen talepler doğrultusunda son olarak Malatya, Kastamonu, Afyonkarahisar ve Konya'da belirlenen bölgeler incelemeye alındı. Genel müdürlüğün faaliyet raporunda, Malatya bölgesinin yeniden uçuşa açıldığı, diğer illerde gerekli incelemelerin yapıldığı, sivil ve askeri hava trafiği koordinasyonu için de çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.
523 BİN KİŞİ BALONLA UÇTU
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2018 yılında toplam 260 balonla 223 günde 28 bin 370 balon uçuşu yapıldı ve 523 bin 467 yolcu taşındı. Kapadokya ve Pamukkale dışındaki bölgelerde henüz düzenli balon uçuşları yapılmıyor. Şu ana kadar SHGM'den 'uçuş yapılabilir' onayı alan bölgelerin sadece bir kısmında dönemsel uçuşlar gerçekleştirildi.
KAPADOKYA DÜNYADA BİRİNCİ
Kapadokya bölgesi, dünyada balon uçuşlarının en çok gerçekleştirildiği yer olarak öne çıkıyor. Türkiye, sıcak hava balonculuğu alanında gerek trafik hacmi gerek yolcu sayısı gerekse uçulan gün sayısı bakımından dünyanın en büyük ticari operasyonunu yürütüyor. Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde hava şartları dolayısıyla yılda en fazla 60 gün uçuş yapılabilirken, Kapadokya'daki uçuş sayısına en yakın ülke olan Kenya'da, yılda en fazla 150- 170 gün uçuş gerçekleştirilebiliyor. Ticari balon uçuşlarının yoğun olduğu ülkelerden biri olan Avustralya'da uçulabilir gün sayısı ise 110- 120 günle sınırlıyken, bu ülkede yaklaşık 100 ticari balonla faaliyet gösteriliyor.
Aslıhan ALTAY KARATAŞ/DHA
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |