Uçağın enkazındaki mermi deliklerine bakarak yorum yapan bazı emekli pilotlar, deliklerin mermi deliği olduğunu, motorlardan kopan olası parçaların uçağın gövdesinde farklı şekillerde delik açtığını ifade ettiler.
Yıllarca Türk Hava Kuvvetlerinde uçtuktan sonra Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları’nda uzun yıllar kaptan pilotluk yapan Bahadır Altan, Azerbaycan uçağının enkazında özellikle kuyruk kısmına yakın gövdede görülen mermi veya şarapnel izlerini Haberair.com’a değerlendirdi.
Altan, kazadan hemen sonra yapılan ‘motorlara kuş girdi’ açıklamasını inandırıcı bulmadığını belirterek, “Bunların mermi deliği olması kuvvetle muhtemel. Tabi kuş çarpması da olabilir ama kuş çarpması sonucu motor parçalarından kaynaklı olsa, onlar böyle net yuvarlak delik açmaz. Onlar geriye doğru çentik gibi olur. Bu delikler de farklı ama çekirdeğin vuruş açısına göre farklı olabilir. Vurulma olasılığı yüksek gibi geliyor bana. Bu tür şeyler uçağın kumandasına, özellikle yunuslama kumandasına zarar verdiği gibi bir şey çağrıştırıyor.
Uçak bekleme yapıp alçalmış, ya o sırada vuruldu, Hazar Denizi’ne doğru doğuya attı kendini. Alçak irtifada görülmüyor birden bire Aktau’ya yaklaştığında radarda ortaya çıkıyor. Bu yerden açılan bir ateş olabilir, içeride bir şeyler olabilir. Aslında hepsi CVR’de (Cockpit Voice Recorder-Kokpit Ses Kaydı) ortaya çıkar.
UÇAKSAVARLA VURULMUŞ OLABİLİR
Muhtemelen ZSU-23-4 tipi bir uçaksavarla vuruldu. Düşük çaplı 7.64 milimetre. Muhtemelen öyle bir şeyle vuruldu, mermi delikleri öyle çünkü. Vurulduysa eğer ‘Hazar Denizi’nin doğusuna kendimizi atılım’ demiş olabilirler. Ateş açılan bölge dağlık. Akla gelen konulardan biri de bu. Kesindir diye demiyorum, Kazaklar mermi çekirdeği bile bulabilirler.
Daha hiçbir şey ortada yokken kuş çarptı dedi bir ülkenin yetkilileri. Azerbaycanlı yetkililer ‘uçağa ateş açıldı‘ demek yerine kuş çarptı demeyi tercih eder.
VURULDUYSA NEDEN ALEV ALMADI
Makineli tüfekle taranan uçak ancak yakıt deposuna çok kritik bir yere gelecek ki alev alsın. Kumanda edebiliyorsa o yatışı iniş anında alması lazım. Yatışlı vuruyor ya, sağa yatışlı. İniş takımlarını çıkarmış, mecburi inişe karar vermiş. Eğer yerden ateşle hidrolik boşaldıysa, bir tane hidrolik patlasa bütün hidroliği boşalır. Hidrolik basıncın düştüğünü görünce hemen ilk iş iniş takımlarını koymak olur. Hidrolikler giderse iniş takımlarını çıkartamam diye iniş takımlarını aşağıya koyar. Sonra inecek yer arar mesela. Yakıt deposuna gelmişse mermiler yakıtı bitirir, motorlar ondan durmuş olabilir. Motorlar duruyor muydu, çalışıyor muydu, kumandalar nasıldı, bunların hepsi ortaya çıkabilecek bir kaza bu. Ama bunu tetikleyen şey kuş çarpması mı, uçağın vurulması mı, görüntüler vurulduğunu gösteriyor.
Bugün Kazakistan'da düşen Azerbaycan Hava Yolları'na ait uçağın gövdesinde şarapnel izleri dikkat çekti.
— Haber Air (@haberaircom) December 25, 2024
Şarapnel izlerine uçağın motorlarından kopan parçalar mı sebep oldu, yoksa uçak füze ile mi vuruldu ?#Kazakhstan #KazakhstanPlaneCrash #Kazakistan #Embraer #EmbraerE190… pic.twitter.com/mtdKP5FvWB
Uçağın burnunu havaya kaldırması yunuslama kontrolünde bir sıkıntı olduğunu, kablolu sistem var Embraer’de. Pilot kumandayı verdiğinde kuyruktaki kumanda sathının hareket edişi çelik kablolarla iletiliyor ve hidrolik pompayla hareket ediyor, hidrolik gücüyle. Hidrolik bitmişse çok zor kumanda ediliyordur. Rahat bir kumandası yok uçağın, o da sınırlı. Büyük ihtimalle hidroliği boşaldı tamamen ondan olabilir. 30 derecelik bir açıyla yaklaşması lazım ama bunu düşürüyor, yatış yapıyor o sırada. Yatış yapmasa gövde bütün olurdu. “
Süleyman ŞEN-Haberair.com/ÖZEL
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |