pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI!
NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI!
TAV ŞİRKETLERİNE HİB’DEN ÖDÜL
TAV ŞİRKETLERİNE HİB’DEN ÖDÜL
EMNİYETTEN ALTIN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU
EMNİYETTEN ALTIN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU
OSMANLI’NIN ‘EŞSİZ’ HATIRASI İGA'DA
OSMANLI’NIN ‘EŞSİZ’ HATIRASI İGA'DA
20 Haziran 2024 Perşembe - 13:02

MALEZYA UÇAĞININ İZİNE RASTLANDI!

2014'te kaybolan Malezya Havayolları uçağına ne olduğu esrarengizliğini korurken, nihayet bir ize rastlandı! Ortaya çıkan yeni bilgiyle artık uçağın nerede olduğunun belirlenebileceği düşünülüyor. İşte ayrıntılar…

MALEZYA UÇAĞININ İZİNE RASTLANDI!

Galler'deki Cardiff Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2014'ten beri bulunamayan Malezya uçağının düştüğüne inanılan saatlerde Avustralya'daki bir su altı dinleme istasyonunda 6 saniyelik bir sinyal kaydedildiğini, bunun uçağın düştüğü noktayı ve saati tam olarak gösterebilecek bir veri olduğunu belirtti.

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, Malezya'dan Çin'e gitmek için kalkan MH370 sefer sayılı Malezya Havayolları uçağının kaybolduğu gün olan 8 Mart 2014'te Hint Okyanusu'ndaki su altı mikrofonları aracılığıyla kaydedilmiş bazı sinyaller keşfetti.

KÜÇÜK BİR DEPREM GİBİ

Uçağın düştüğü tahmin edilen saatlerde kaydedilen 6 saniyelik sesin, enkazın bulunduğu noktayı tespitte yardım edebileceğini kaydeden araştırmacılar, saniyede 200 metre düşen 200 tonluk bir uçağın küçük bir depreme eşdeğer kinetik enerji ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Bu miktarda kinetik enerjinin binlerce kilometre uzaktaki su altı mikrofonlarıyla kaydedilebileceğini belirten araştırmacılar, bölgede bulunan iki su altı dinleme istasyonuna işaret etti.

Araştırmacılar, Birleşmiş Milletlerin Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nı denetlemek amacıyla bir gözetim merkezi olarak kurulan iki istasyonun İngiliz denizaşırı topraklarından Diego Garcia adası ile Avustralya'nın Cape Leeuwin bölgesinde bulunduğunu belirtti.

Cardiff Üniversitesi'nden Dr. Usama Kadri, sinyallerin birkaç dakikada ulaşabileceği iki dinleme noktasından Cape Leeuwin'in belirtilen saatlerde bir kayıt yaptığını ancak Diego Costa'da kayıt bulunamadığını kaydetti. Bu durumun sesin kaynağıyla ilgili soru işaretleri doğurduğunu aktaran Kadri, benzer enerji çıkaracak patlamalarla bölgede bir sinyal tatbikatı yapılabileceğini ifade etti.

YERİ BELİRLENEBİLİR

Kadri, tatbikat neticesinde benzeri sinyal ölçümü kaydedilirse bunun Malezya uçağının yerini tam olarak göstereceğini, sinyallerin ilgisiz olması halinde ise arama alanı ve tahmini düşüş saatinin yeniden değerlendirilebileceğini belirtti.

Okyanuslarda yaşanan kazalara müdahalede bu teknolojinin kullanımı üzerine çalışma yaptıklarını vurgulayan Kadri, "Ne yazık ki kayıp uçak için yeni bir arama başlatmak üzere gereken kesinliğe sahip bir sinyal bulamadık. Ancak öneriler yetkililer tarafından takip edilirse gözlemlenen sinyallerin alakalı olma durumu değerlendirebilir ve potansiyel olarak kayıp Malezya uçağının konumuna ışık tutabiliriz" ifadesini kullandı.

Kadri, geçmişte bir Arjantin denizaltısının bu teknolojiyle bulunduğunu da hatırlattı.

MH370 sefer sayılı Malezya Havayolları uçağı, 8 Mart 2014'te Malezya'nın Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’ndan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek için havalanmış, uçakla en son kalkıştan 38 dakika sonra iletişim kurulmuştu.

Planlanan rotadan batıya saparak rotasından çıktığı ordu radarlarına takılan uçağın Hint Okyanusu'nun güneyine doğru uçtuğu bazı radar kayıtlarına yansımıştı.

Uçağın 227 yolcu ve 12 mürettebatla Güney Hint Okyanusunda düştüğü tahmin edilen noktalarda yapılan arama çalışması havacılık tarihinin en pahalı arama kurtarma faaliyeti olmuştu. Ancak bir kısmı MH370'e ait olduğu kesinleşen uçak parçaları dışında uçağa ait hiçbir iz bulunamamıştı.

 
ÇANAKKALE'DEKİ ORMAN YANGINI SÜRÜYOR
 
YOLCU UÇAĞINDA BÜYÜK PANİK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜRK HAVA SAHASI’NDA 'ARİFE GÜNÜ' REKORU
Türk Hava Sahası kullanımı 'Arife Günü' 5 bin 573 uçuşla tarihi rekora imza attı.
KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
Bayramlar barışın, hoşgörünün, birliğin ve beraberliğin sembolüdür. Haberair.com ...
HAVALİMANLARINDA BAYRAM YOĞUNLUĞU
Kurban Bayramı tatili nedeniyle yoğunluk yaşanan İstanbul Havalimanı'ndan ...
 
AIR CANADA İSTANBUL HAVALİMANI’NA İNDİ
Air Canada’ya ait Toronto-Delhi seferini yapan uçak İstanbul Havalimanı’na divert etti
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI’NIN YENİ CEO’SU ALP ER TUNGA ERSOY
Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası ...
EMIRATES MADAGASKAR’A UÇACAK
Dünyanın en büyük havayollarından biri olan Emirates, 3 Eylül 2024'ten ...
 
BODRUM’DA TAV-PİLEVNELİ İŞ BİRLİĞİ
TAV İşletme Hizmetleri, TAV Passport ve Primeclass Lounge ile bu yıl da ...
THY İNDİRİM ANLAŞMASINI YENİLEDİ
Turkish Cargo, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ile iş birliği anlaşmasını ...
THY II. PİLOT ADAY ADAYLARI İÇİN İLAN AÇTI
Oluşturduğu istihdam alanlarıyla Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL AIRSHOW VE TEKNOFEST
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası