pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
SABİHA GÖKÇEN'DE TAKSİ TERÖRÜ
SABİHA GÖKÇEN'DE TAKSİ TERÖRÜ
MEHMETÇİK’TEN MİLLİ TAKIMA MESAJ
MEHMETÇİK’TEN MİLLİ TAKIMA MESAJ
HULL CITY CORENDON’LA İSTANBUL’A GELİYOR
HULL CITY CORENDON’LA İSTANBUL’A GELİYOR
THY 4 BOEING 777 SİPARİŞ ETTİ
THY 4 BOEING 777 SİPARİŞ ETTİ
18 Şubat 2019 Pazartesi - 12:28

'TÜRKİYE’NİN ÇIKIŞI SAVUNMA SANAYİSİNDEN OLACAK'

Türkiye’nin en önemli savunma projelerini hayata geçiren TUSAŞ’ın Genel Müdürü Temel Kotil, “Türkiye’nin çıkışı savunma sanayisinden olacak. Dev projelerimiz için 10 bin mühendis gence ihtiyacımız var. Notu 3’ten yukarı olan gelsin” dedi

 TÜRKİYE’NİN ÇIKIŞI SAVUNMA SANAYİSİNDEN OLACAK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.'nin (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, "Türkiye'nin çıkışı buradan olacak" dediği savunma sanayimizi büyütmek için hummalı bir çalışma içinde. Masasının üstünde birçok dev proje bulunan Kotil, bu çıkışı destekleyecek yetenekli mühendislere büyük ihtiyaç olduğunu söylüyor. "Ana kucağındaki bebeklere bile mühendis ol dememiz lazım" diyen Kotil, ekliyor: "Notunu 3'ün üstünde tut, başım üzerine, çık gel... 2027'de 10 bin mühendise çıkacağız."

Neden çocuklarımıza "mühendis ol" diyelim?

Ülkemizde en iyi beyinlerimiz doktor olmayı tercih ediyor. Doktorlara da saygımız var ama mühendis olsunlar. Türkiye'nin yüzbinlerce mühendise ihtiyacı var. Aileler çocuklarının mühendis olmasını istemiyor ama bu çok önemli. Alman, Fransız ve İngilizler böyle yapıyor.

ÜNİVERSİTE AYRIMI YOK

İşe alım kriteriniz ne, her başvuranı işe alıyor musunuz?

Üniversite ayrımı yapmıyoruz. Tek kriterimiz not ortalamasının 4 üzerinden, en az 3 olması. Notu düşük olup da ortaya bir şey çıkaranlara da imkân veriyoruz. Öğrencilerimiz çok çalışsın. Öğrenci 7/24 öğrenci olmalı.

Hangi mühendisliklere iş imkânı sağlıyorsunuz?

Makine, uçak, malzeme, aerodinamikçi, termodinamikçiler hemen web sayfamızdan başvuru yapsınlar. Şu anda mühendislik okuyan bin öğrenci bizde haftada en az bir gün stajyer olarak çalışıyor. 60 üniversite ile protokol imzaladık.

Kaç mühendis alacaksınız?

10 yıllık master planımız hazır... Halen biz 3 bin 600 mühendis istihdam ediyoruz... Bu yıl da Allah'ın izniyle 1 000 mühendis alacağız... Bu sayıyı 2027'ye kadar 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Şu anda 8 bin 500 kişilik toplam istihdamımız var. 2027'de istihdam hedefimiz 20 bin kişi, bunun yarısı mühendis olacak.

DÜNYA DEVLERİNE ÜRETİM

Türkiye'yi savunma sanayisinde nerede görüyorsunuz?

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizde savunma teknolojileri hareketi başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Savunma Sanayi Başkanlığı'nı (SSB) direkt kendine bağlaması bu alana verdiği önemi gösteriyor. Vakıf şirketi olarak, özel statüsündeyiz ve çok hızlı hareket ediyoruz.

 Peki şu anda hangi aşamadayız?

Üretilebilirlik konusunda dünya sınıfındayız... Örneğin kompozit titanyum alüminyumdan F35'in orta gövdesini yapıyoruz, tüm cihazlarını yerleştiriyoruz. Lockheed Martin'e gidiyor, vidalıyorlar. Bu üretimdeki gücümüzü gösteriyor. Aralıksız yatırım yapıyoruz.

Ne yatırımları yapıyorsunuz?

200 milyon dolarlık yatırımla, ilave kompozit üretim tesisi yatırımına başladık. 100 bin metrekare kapalı alanı olacak. Mevcut tesisimiz 50 bin metrekare. İnşallah 18 ayda tamamlanacak.

Birçok proje yürütüyorsunuz... Hangi projeniz öne çıkıyor?

Elbette ki Milli Muharip Uçak... Şu anda bu proje üzerinde 300 mühendisimiz çalışıyor. Bu sayıyı 3 bine çıkaracağız. 2026'da ilk uçuşunu yapacağız. İnşallah 2029'da Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edeceğiz. İsmini de Cumhurbaşkanımız verecek inşallah...

Kimlere üretim yapacaksınız?

Yeni yaptığımız yatırımla Airbus'ın tek koridorlu uçaklarının motorlarının kapaklarını yapacağız. Boeing 787'nin hareketli yüzeylerini orada üreteceğiz.

İhracatınız hangi seviyede?

Yılda 500 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. TEİ ile birlikte bu rakam 800 milyon dolara çıkıyor. Dünya devlerine üretim yapıyoruz. Hedefimiz bunu 2027'de 2 milyar dolara getirmek.

YURTDIŞINDA ŞİRKET SATIN ALMA İLE İLGİLENİYORUZ

Türkiye için savunmanın önemine dikkat çeken Kotil, "Yurtdışı satın alma, ortaklık düşünüyor musunuz" sorumuza şu yanıtı verdi:

"Fırsat eksenli bir yatırım düşünüyoruz. Burası evimiz, biz satmayız ama başkasınınkini alırız. Bu anlamda bir şirketle ilgileniyoruz. Bizim gibi bir şirketin bir ayağının Türkiye'de, ötekinin ise yurtdışında olması lazım... Almanya'da bir şirketimiz var 5 milyon euro ciro yapıyor ama bu cironun yanına bir sıfır daha koymamız lazım." Dünyadaki en büyük savunma şirketi Lockheed Martin'in cirosunun 50 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kotil, "Biz bu yıl 2 milyar dolar, alt şirketimiz TEİ ise 500 milyon dolar ciro yapacak. Bu rakam bile gideceğimiz ne kadar yol olduğunu gösteriyor" dedi. TUSAŞ'ın tersine beyin göçüne de önem verdiğini anlatan Kotil, "Üniversitelerden özel sektörden aramıza katılan çok kişi var. Bu sayının 1000'lere gelmesi lazım" şeklinde konuştu.

KÖYDE KAYNAK YAPARAK ELİMİ KULLANMAYI ÖĞRENDİM

1959'da Rize'nin Gündoğdu ilçesinde dünyaya gelen Kotil, "Ben köyde doğdum, orada kaynak yapmayı, elimi kullanmayı öğrendim. Çocukken böyle bir hayalim yoktu, derede balık tutardım. Rize'de 10 yaşına kadar kaldım, sonra İstanbul'a geldim. Balık tutacak yer yoktu, ders çalıştım. Ama çok çalıştım. Çalışkanlık ve mücadele azmim rahmetli babaannemden geliyor. Sabah 7'de okula gider, gece 3'e kadar ders çalışırdım. Gençlere de çok çalışmalarını ve inatçı olmalarını tavsiye ediyorum. Halen yoğun olarak çalışıyorum. Sabah 8 gibi gelir, akşam 8-9 gibi eve giderim" diye konuştu.

SABAH Gazetesi’nden Feride CEM’in röportajı için TIKLAYINIZ

 
İBB MECLİSİ METRO İMAR PLANLARINI ONAYLADI
 
CORENDON GERMANIA’NIN BOŞLUĞUNU DOLDURACAK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
NEW YORK-İSTANBUL UÇUŞUNDA HAYATINI KAYBETTİ
Türk Hava Yolları’nın New York - İstanbul seferini yapan yolcu uçağında ...
TAŞINMA PARÇA PARÇA SÜRÜYOR
Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Havalimanı’na 3 Mart tarihinde planlanan ...
TRABZON’A YENİ BÜYÜK BİR HAVAALANI PLANI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan: Trabzon'a yeni büyük bir havaalanı ...
 
TALPA YÖNETİMİNDEN THY YÖNETİMİNE ZİYARET
TALPA Yönetim Kurulu THY Genel Müdürü Bilal EKŞİ’yi ziyaret ederek, Sivil ...
NİTELİKLİ PİLOT YETİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Yeni tesislerine taşınan AYJET Uçuş Okulu Genel Müdürü Celal Cingöz, 40 ...
A380’İN ÜRETİMİ DURDURULUYOR
Avrupalı havacılık devi Airbus, A380 superjumbo model jetlerin üretimini ...
 
THY O HABERLERİ YALANLADI
Türk Hava Yolları, bazı medya organlarında çıkan THY’nin İstanbul Havalimanı’na ...
UÇUŞ AĞINI EN FAZLA BÜYÜTEN ÜLKE OLDUK
Geçtiğimiz yıl 64, son 14 yılda ise 500’ün üzerinde gerçekleştirilen ikili ...
DÖRT BİN TON ÇİÇEK TAŞIDI
Turkish Cargo, Sevgililer Günü’ne özel olarak dört bin ton çiçek taşıdı
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
SABİHA GÖKÇEN’DE ALP ER TUNGA ERSOY DÖNEMİ
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası