İstanbul’da düzenlenen IATA Wings of Change Europe etkinliğinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan IATA Genel Müdürü Willie Walsh, pandemi sonrası havacılık sektöründeki toparlanma ile ilgili bilgiler verdi.
Walsh, dünya havacılığının içinde bulunduğu durumla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Havayollarımız olumlu talep bildiriyor yılın sonuna dek. 2023’te talep ne olacak bunu bilmek zor ama bir şey söylemek istiyorum: Hala iyileşme, geri dönme aşamasındayız. Eylül’e bakarsak eylül ayında 2019 rakamlarının yüzde 74’ündeydik. Bu oran iç hat pazarı için yüzde 81, uluslararası pazarlar için yüzde 74. Tamamen geri dönene kadar, 2019 düzeylerine hala çok yol var. 2023 devam eden bir iyileşme olur. Şu anki ortamda hala iyileşmekteyiz, hala 2019 verilerine geri dönmeye çalışıyoruz.
Coğrafi olarak bakarsak geride kalan Asya. Avrupa’dan Asya’ya pazar trafiği eylül ayında 2019’un yüzde 41’i düzeyinde. Çok yol var gidilecek 2019 düzeylerine gelmek için. Bu da Çin’in kapanmış olması, Hong Kong gibi yerlerde sınırlamaların devam etmesiyle ilgili. Sınırlamaların birçoğunun gevşetileceğini sanıyorum 2023 yılı boyunca. Çin’in tekrar açılacağına dair henüz bir kayıt yok ama geri gelecek.
DÜNYANIN ÇOĞU İYİLEŞİYOR
Asya’nın içinde uluslararası yolculuk 2019’un sadece yüzde 30’u. Yani Asya’nın iyileşmesi için daha çok yol var. Dünyanın geri kalanı 2019’a gelmek üzere. Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya 2019’un yüzde 96’sı. Ortadoğu’dan Kuzey Amerika’ya yüzde 116’sı, 2019 düzeylerini aşmış durumda. Afrika’dan Uzakdoğu’ya 2019’un yüzde 28’i düzeyinde. Daha çok Asya etkiliyor. Asya dünyanın yavaş iyileşen bölgesi. Avrupa’dan Avrupa’ya yüzde 86 düzeyinde 2019’a göre. Dünyanın çoğu iyileşiyor, bazı bölgelerde 2019’un ötesine geçti ama Asya ile ilgili her yer hatırı sayılır derecede geride kaldı.”
NANE: TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ ÇEYREK 2019 DÜZEYLERİNİ GEÇTİ
IATA Yönetim Kurulu Başkanı ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet T. Nane de, “Biraz iyileşme var görebildiğimiz çünkü bölge bölge iyileşme oranları değişiyor. Türkiye perspektifinden bakarsak mesela üçüncü çeyrekte Türkiye iç ve dış hat yolcu açısından 2019 düzeylerini geçti ama bütün yıl yüzde 85 yüzde 90 düzeylerinde olacak ve Türkiye’de iyileşme 2019’a kıyasla önümüzdeki yıl aynı düzeye gelecek. Ama dünyada her yer için aynı değil, bölge bölge bakmak lazım nasıl etkileniyor” dedi.
BÖLGE BÖLGE DURUM
Walsh, "2019’un önüne geçen bölgeler Ortadoğu’dan Kuzey Amerika’ya yapılan uçuşlar, Kuzey Amerika’dan Orta Amerika’ya. Bazı iç pazarlar var. İç pazarların çoğu global olarak eski düzeylere geldi veya geçtiler 2019’u. İstisna Çin, o da çok büyük bir iç pazar. Eylül’de Çin 2019'un sadece yüzde 40’ındaydı. Çin iç hatları yüzde 40’ndaydı 2019 düzeyinin. Ama çok dalgalanma var Çin’de. Bölgesel kapanmalar var...İç hatları çok kuvvetli gelişiyordu fakat son zamanlarda bölgesel kapanmalar iç hatlar pazarını düşürdü." dedi.
HATALARIMIZDAN DERS ÇIKARDIK
Mehmet T. Nane, “Ekonomik resesyon beklentileri insan kaynakları politikalarını nasıl etkileyecek sizce?“ şeklindeki soru üzerine şu cevabı verdi:
“Şuna inanıyorum: hatalarımızdan ders çıkardık. Endüstrinin 2 yıllık yoğun bir eğitimi oldu krizler konusunda ve çok şey öğrendik. Hatalarımızı tekrarlamayacağız önümüzdeki resesyonlar veya krizlerde."
haberair.com
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |