Havacılık uzmanları, Güney Kore'de Jeju Air havayolu şirketine ait uçağın, başkent Seul'ün 288 kilometre güneybatısındaki Musan Uluslararası Havalimanı'na inişte kaza yapmasının ardından havalimanının olası hatalarını gün yüzüne çıkardı.
‘O DUVARIN HİÇBİR GEREKÇESİ YOK’
Önde gelen hava güvenliği uzmanı David Learmount, Sky News'e yaptığı açıklamada, pistin sonunda duvar olmasının felaketin "belirleyici anı" olduğunu söyledi. Learmount, "O duvarın hiçbir gerekçesi yok, hatta orada olmasının neredeyse suç teşkil ettiğini düşünüyorum," dedi.
Görgü tanıkları, kazadan kısa bir süre önce pistin etrafında çok sayıda kuş gördüklerini bildirmiş ve kontrol kulesinin de pilotları kuş çarpması olasılığı konusunda uyardığı öğrenilmişti. Uyarıdan bir dakika sonra uçak bir acil durum sinyali göndermişti.
Uçak yerel saatle 09.03'te ikinci iniş denemesini yaparken, iniş takımlarının açılmadığı görülmüştü.
Learmount, pilotun uçağı yüksek hıza rağmen yere indirmesinin, uçaktaki insanların hayatta kalma şansını yükselttiğine inanıyor. "Pilot, koşullar göz önüne alındığında uçağı harika bir şekilde indirdi, çok hızlı gidiyorlardı ama uçak yerde kayarken hâlâ sağlamdı."
Ancak sonunda pistte hızla sürüklenen uçak duvara çarparak paramparça olmuştu.
Güney Kore'de büyük uçak kazası!
— Haber Air (@haberaircom) December 29, 2024
Son dakika! Güney Kore'de 181 kişiyi taşıyan yolcu uçağı, iniş takımları açılmayınca gövde üzerine indi. Uçak hızını kesemeyince duvara çarptı. Alev topuna dönen uçakta 122 kişi öldü. #JejuAir #GueneyKore #SouthKoreaPlaneCrash #SouthKorea… pic.twitter.com/oIPMZTJWRz
‘BU KORKUNÇ’
"Böyle bir yapının olmaması lazım," diyen Learmount, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu korkunç. Bu inanılmaz derecede korkunç. 200 metre veya daha az mesafede sert bir cismin çıkması gibi bir şeye daha önce hiçbir yerde rastlamadım."
Havacılık uzmanı, uçağın duvara çarpmaması durumunda çevre çitine çarpacağını, bir yolun üzerinden geçeceğini ve büyük ihtimalle bitişikteki bir tarlada duracağını ileri sürdü.
Learmount, "Uçağın yavaşlaması ve durması için yeterli alan vardı. Ve sanırım herkes hayatta olurdu. Pilotlar güvenlik çitinden geçerken veya buna benzer bir şey yaparken bir miktar hasar almış olabilirlerdi. Ama hayatta kalmış olabileceklerini bile düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Sky News'a konuşan bir diğer havacılık uzmanı Sally Gethin, duvarın yeri konusunda kendisinin de soru işaretleri olduğunu ancak herkesin sağ kalabileceği görüşüne katılmadığını söyledi. Gethin, uçağın "hızını koruyor gibi göründüğünü, pistin sonunda daha fazla alan olsaydı bile olayın felaketle sonuçlanabileceğini" dile getirdi.
Jeju Air’e ait Boeing 737 tipi uçağın Muan Uluslararası Havalimanı'na iniş yapmaya çalışırken pistin sonundaki beton bir yapıya çarpmasına ilişkin yeni görüntüler yayınlandı.
— Haber Air (@haberaircom) December 29, 2024
Kazada 175 yolcu ve 6 kişilik mürettebattan sadece 2 kişi sağ kurtuldu.#jejuairlines #JejuAirCrash… pic.twitter.com/JVNvtlLHIS
CEVAPLANAMAYAN DİĞER SORULAR
Öte yandan söz konusu felaketle ilgili cevaplanamayan tek soru, pistteki duvar değil.
Gavacılık uzmanı ve İtalya hava kuvvetleri akademisinde eski öğretim üyesi Gregory Alegi, "Bu noktada cevaplardan çok daha fazla soru var. Uçak neden bu kadar hızlı gidiyordu? Flaplar neden açık değildi? İniş takımları neden açık değildi?" diye konuştu.
Flaplar, uçakların genellikle kanat firar kenarında bulunan ve kanat kamburluğunu artırarak taşıma kuvvetini ve sürüklemeyi artıran parçalara deniyor. Çoğu kişi böyle bir kaza durumunda flapların hız kesmeye yarayacağına inanıyor.
Uçuş emniyeti uzmanı ve Lufthansa pilotu Christian Beckert, video görüntülerinde uçağın geri vites frenleri dışında fren sistemlerinin çoğunun aktif olmadığını, bunun da "büyük bir sorun" yarattığını ve hızlı bir inişe neden olduğunu dile getirdi. Beckert, kuş çarpmasının iniş takımlarına uçak yukarıdayken zarar vermesinin pek mümkün olmadığını belirtti. Uzman, “Vites düşürmemek gerçekten çok nadir ve çok sıra dışı bir durum, çünkü alternatif bir sistemle vites düşürebileceğimiz bağımsız sistemler mevcut." dedi.
PİST NEDEN KÖPÜKLENMEDİ?
Bir diğer soru ise pistin neden köpüklenmediği. Airline News editörü Geoffrey Thomas, sürüklenme beklendiğinde genellikle pistte konuşlandırılan acil durum hizmetlerinin neden bu olayda görülmediğini sorguluyor. Zira iniş takımları arızalandığında, kaza etkilerini azaltmak amacıyla genellikle piste itfaiye ekipleri tarafından köpük seriliyor.
Kaza-kırım uzmanlarının yapacağı soruşturma muhtemelen kazayla ilgili daha net bir tablo ortaya koyacak. Ancak uzmanlar, hava kazalarının genellikle birden fazla etkenin bir araya gelmesiyle gerçekleştiğini ve olayların sırasını anlamanın aylar sürebileceğini söylüyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |