HELİKOPTER VE KÜÇÜK UÇAKLAR İÇİN TEHLİKE SAÇIYOR
TÜYAP Televizyon Kulesi, bu sefer de tepesinde alçak uçuş yapan hava araçlarını uyaran ışık sisteminin çalışmamasıyla gündemde. 10 Mart 2017 tarihinde Eczacıbaşı’na ait Sikorsky tipi helikopter, Bozüyük’e gitmek üzere Atatürk Havalimanı’ndan havalanmıştı. Saat 08.16'da kalkan helikopter 08.20'de Beylikdüzü TÜYAP Fuar Alanı yakınlarında düştü. Kazada Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Rusya Ülke Direktörü Salim Özen, Rusya’daki bölge satış yöneticisi Aleksandr Vanin, şirketin konukları Igor Kochergin, Luidmila Chuprova ve Elena Badragan ile pilotlar Alaattin Nacar ve Ahmet Bulut hayatını kaybetti.
GPS HARİTALARINA İŞLENMEMİŞTİ
Helikopterin açık havada havalandığı ancak Beylikdüzü semalarına gelindiğinde bulut içerisinde kaldığı, pilotların aralarında yaptıkları konuşmada bölgede bir kule olması gerektiğinden bahsederken, helikopter pervanesinin kulenin antenine çarptığı, bunun sonucunda da düştüğü ortaya çıkmıştı. Kazadan sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde oluşturulan kaza inceleme ekibinin ön raporunda, helikopterin TV kulesinin antenine çarptığı kesinleşmişti. Rapora göre, helikopterin pervanelerinden bir tanesi TV kulesinin antenine çarptı, antende helikopter pervanesinin bir parçası bulundu.
‘HAYALET KULE’
Kulenin bulunduğu bölgede uçuş yapan bazı pilotlar, ‘Hayalet Kule’nin uçuş yolundaki yükseklik engellerini gösteren navigasyon sisteminde görünmediğini açıklamıştı.
HARİTALARDA GÖZÜKSEYDİ SİSTEM PİLOTA ‘YÜKSEL’ UYARISI VERECEKTİ
Helikopterin çarparak düştüğü Beylikdüzü’ndeki TV kulesinin, uçuş navigasyonunda ‘yükseklik engeli’ olarak işaretlenmediği ortaya çıkmıştı. Bölgede uçuş yapan pilotlara göre, GPS cihazlarında kule gözükmüyordu. Kule, uçuş haritalarında gözükseydi, faciadan önce helikopterdeki sistem pilotlara 'yüksel' uyarısı verecekti. Helikopter için yer farkındalık ve uyarı işlevi gören bu sistemin engelle karşılaştığında pilota ‘pull up’ (irtifayı arttır) şeklinde ikazda bulunuyor.
TEPESİNDEKİ UYARICI IŞIKLAR YANMIYOR
Haberair.com’un ulaştığı kaynaklar, kazadan bir süre sonra televizyon kulesinin GPS haritalarına işlendiğini söylediler. Ancak bu sefer de, kulenin tepesinde olması gereken hava araçlarını uyaran çakarlı ışık sisteminin olmadığı ortaya çıktı. 230 metre yüksekliği ile bölgedeki en yüksek yapı olan televizyon kulesinin zirvesinde yanıp sönerek kırmızı ışık saçan ve daha da önemlisi çakarlı beyaz ışık yayan sistemin bulunması gerekiyor. Ancak her iki uyarıcı ışık sistemi çalışmıyor. Bu durum da özellikle gece ve sisli havalarda pilotlar için büyük risk oluşturarak kazalara davetiye çıkarıyor.
Bölgede VFR (görerek uçuşların) yapıldığı, hem helikopter hem de Atatürk Havalimanı’na inecek özel uçakların bölgeyi kullandığı dikkate alınırsa tehlikenin ne kadar büyük olduğu ortada. Televizyon kulesinin yakınındaki yüksek binaların tepelerinde ışıklı uyarı sisteminin faal olduğu gözlendi.
İçerisinde bulunduğumuz zorlu kış şartlarında hayati önem taşıyan bu ışık düzeneklerinin çalışmaması tam bir vurdumduymazlık ve skandal olarak değerlendiriliyor. Yaşananlar adeta ‘tarihten ders alınsaydı tekerrür etmezdi’ sözünü hatırlatıyor.
Haberair.com olarak hem yerel makamları hem de havacılık otoritelerini konudan haberdar etmiş oluyoruz. Umarız uyarımız dikkate alınır ve herhangi bir kaza yaşanmadan gerekli tedbirler bir an önce alınır.
Süleyman ŞEN/Haberair.com -ÖZEL
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |