Operasyonlarına ilk olarak, “Devlet Hava Yolları İşletmesi” adıyla İstanbul Atatürk Havalimanı‘nda (eski adıyla Yeşilköy Havalimanı) başlayan Türk Hava Yolları 1943- 1945 yılları arasında filosuna kattığı yeni uçaklar ile bugünkü başarının temellerini attı. Yolcu kapasitesinin ve hedeflerin büyümesiyle birlikte, bayrak taşıyıcı ilk yurtdışı seferini 1947 yılında, Ankara – İstanbul – Atina hattında gerçekleştirdi. TC-ABA tescil kodlu DC-3 uçağı ile gerçekleştirilen uçuş toplamda 2 saat 40 dakika sürdü. Türk Hava Yolları ilk Atina seferinden 4 yıl sonra, 1951 yılında Lefkoşa, Beyrut ve Kahire ile uluslararası uçuş noktalarını genişletti.
Altmışlı yıllara gelindiğinde Türkiye pazarında kazandığı deneyim ile yurtdışı operasyonlarında başarılı bir strateji oluşturan bayrak taşıyıcı, henüz o yıllarda Avrupa’da adından söz ettirmeyi başardı. Jet motorlu uçakların gökyüzünde görülmeye başlaması ile birlikte Türk Hava Yolları’nın başarı yolculuğu da hız kazandı.
Kuruluşunun 50. yılında (1983), 30 uçaklık filosu ve 4 bin 37 koltuk kapasitesiyle 3 farklı kıtaya uçuş gerçekleştiren Türk Hava Yolları, bu önemli yılı 2,5 milyon yolcu ve 30 bin ton kargo taşıyarak tamamladı.
2000’li yılların ilk döneminde küresel havacılık sektöründe yaşanan duraklama ve gerilemenin aksine Türk Hava Yolları yeni yatırımlar, açılan hatlar ve genişleyen filosu ile önemli bir büyüme sürecine girdi. Bayrak taşıyıcı bu değişim sürecinde yalnızca yolcu taşıyan bir şirket olarak kalmadı ve uçak bakım onarımı, kargo taşımaları, yer hizmetleri, uçak içi koltuk ve mutfak üretimi, havacılık ve uçuş eğitimi alanlarında da diğer havayollarına hizmet sunan bir marka konumuna geldi.
Aycı: Bayrağımızı ilk Günkü Heyecanla Taşıyoruz
Bayrak Taşıyıcı havayolunun 88. yılı ile ilgili, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı şunları söyledi:
“Başarı yolculuğumuzun 88. yılında, bayrağımızı ilk günkü heyecanla taşımaya devam ediyoruz. Bu yolculukta gökyüzünde kimi zaman güzel günlerle kimi zaman fırtınalarla karşılaşan şirketimiz, atılan doğru adımlar sayesinde şu an dünyanın en saygın havayolu şirketlerinden biri konumunda. Havacılık sektörünün üzerine kara bulut gibi çöken pandemi sürecini atlattığımızda, milletimizden ve ülkemizden aldığımız enerjiyle endüstrideki payımızı artırmaya devam edeceğiz. Şirketimizin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese minnet duyuyoruz.”
Pandemi Döneminde Avrupa’da En Güçlü Havayolu Şirketi Oldu
İlker Aycı, 8 Mart günü düzenlediği basın toplantısında şirketin rakiplerinden pozitif ayrıştığı verilere işaret ederek 2021 yılındaki başarı için ipuçları vermişti. Türk Hava Yolları, açıklanan rakamlara göre 2020 yılını Avrupa’da en çok uçan (44 iç hat, 165 dış hat noktaya) network taşıyıcı olarak geride bıraktı. Pandemi nedeniyle 2020 yılında 2019’un yüzde 40’ı kadar kapasite arz edebilen şirket, yolcu sayısında en az düşüş yaşayan (eksi yüzde 62), network taşıyıcılar arasında doluluk oranı en yüksek (yüzde 71) şirket olmayı başardı.
Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün de twitter hesabından, “Bundan tam 88 yıl önceydi. Aradan geçen zamanda çok şey değişti belki ama heyecanımız ve bayrağımızı dalgalandırmaktan duyduğumuz gurur hala ilk günkü gibi... İyi ki gökyüzündeyiz.” paylaşımını yaptı.
Son Yılların Yükselen Yıldızı: Turkish Cargo
Türk Hava Yolları’nın başarılı markası Turkish Cargo yolcu taşımacılığında sergilenen başarıyı hava kargo taşımacılığında gösterdi ve şirketin son yıllarında yükselen değer oldu. Ülkelerin kapılarını dış dünyaya kapattığı 2020 yılında önemli bir misyon üstlenen Turkish Cargo küresel gıda ve medikal ürün zincirinin devamlılığı için operasyonlarına aralıksız devam etti. Dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği uçuşlar ile ülkelere ihtiyacı olan ürünleri temin eden marka bu operasyonları sayesinde 2020 yılında pazar payını yüzde 4.7’ye çıkardı. Kargo markasının küresel hava kargo taşıyıcıları arasındaki sıralaması ise 8’den 6’ya yükseldi (2011’de 33, 2016’da 22. sıradaydı).
Turkish Cargo 2021 yılının ilk çeyreğini de yine sektörün en başarılı markaları arasında tamamladı. 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.6 olan pazar payını 4.8’e yükselten hava kargo markası, sektör ortalamasının yüzde 63.4 olduğu kargo doluluk oranında yüzde 82.2’lik güçlü bir rakama ulaştı (2020 ilk çeyrek verisi; yüzde 73.2). Turkish Cargo, kargo uçağı filosuna ek olarak Türk Hava Yolları’nın 18 adet yolcu uçağını da kargo taşımalarında kullanarak operasyonlarına devam ediyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |