Patronlar Kulisi'nden Ercan Öztürk'ün haberine göre, Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Hava Kurumu, elindeki yangın söndürme uçaklarını satışa çıkardı. Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi, bir dönemim en çok tartışılan yangın söndürme uçaklarını rekor bedelle satışa çıkardı.
HURDA DEMİŞLERDİ
Bir dönem “hurda” denilen yangın söndürme uçaklarının satışı için THK Kayyım Heyeti, Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden onay istemişti. Mahkemenin 28 Kasım 2024’de sekiz yangın söndürme uçağının açık artırma ile satışına izin verdiği kararda, söndürme uçaklarının satışından elde edilecek parayla “THK’nin vergi, SGK ve işçi alacaklarını ile işletme giderlerini ödeyeceği” belirtildi. Aynı zamanda üç kişilik bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasına ve bu heyetin uçakların değerine dair rapor hazırlamasına karar verildi.
İŞTE BİLİRKİŞİ RAPORU!
Uçak Yüksek Mühendisi Sadrettin Kaynar ile emekli Makine Mühendisi Mehmet Ulubay tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda şu ifadelere yer verildi:
“Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı Hukuk Hizmetleri Başkanlığının 12/09/2024 tarihli dilekçesi ile; Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Savunma Sanayi Başkanlığından orman yangınları ile havadan mücadele amacıyla Türk Hava Kurumu envanterinde bulunan piston motorlu CL-215 uçaklarının yapısal iyileştirilmesi ve turboprop motorlu CL-415EAF konfigürasyonuna dönüştürülmesi veya toplam sayı 5 olacak şekilde CL-515 vb. amfibik uçakların tedarikini de içerecek şekilde çalışmalara başlatılması talep edildi.
2 MİLYAR 862 MİLYON DEĞER BİÇİLDİ
Savunma Sanayi Başkanlığınca Kuruma başvuru yapılarak THK envanterinde bulunan CL-415EAF dönüşümüne uyumlu 4 adet CL-215 uçağının OGM tarafından tedarik edilmesi ile CL-415EAF dönüşümüne uyumlu olmayan CL-215'lerin ise hibe veya yedek parça vb. alternatiflerin de değerlendirilerek OGM'ye verilmesi konularında tahmini fiyat bilgisini de içerecek şekilde THK tarafından bir çalışmanın yapılması ve sonucunun bildirilmesinin talep edildiğini, Türk Hava Kurumu envanterinde CL-415EAF dönüşümüne uyumlu 4 adet CL-215(2 adeti faal) ile 4 adet CL-415EAF dönüşümüne uyumlu olmayan 4 adet (1 adeti faal) toplam 8 adet CL-215 uçağının bulunduğunu, kayyum heyetinin 11/09/2024 tarih 2024/33 karar sayılı kararı ile 8 adet CL-215 uçağının tamamının bir paket halinde satışının uygun olduğunun değerlendirildiği belirtilmiştir.
Dava konusu amfibik uçak değerlemesiyle ilgili dosya içeriğinde bulunan değerleme raporu, satın alma faturaları, hazırlanan tablo ve diğer bilgi/belgelerin incelemesi neticesinde dava dosyasında tespit edilen hususlar ile değerlendirme ve analiz bölümünde oluşan kanaatler dikkate alındığında satışı planlanan 8 adet uçağın KDV hariç toplam değerinin 37.685.000 USD olduğu, her bir uçağın tahmini satış değerlerinin yukarıda ilgili tabloda verildiği gibi olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır.
ALICI ÇIKMADI
Akbank ve Albaraka Türk'ün alacaklı olduğu yangın söndürme uçakları 29 Mart 2025 tarihinde 2 milyar 862 milyon 552 bin TL bedelle satışa çıktı. 1 Milyar 441 milyon başlangıç fiyatıyla satışa çıkan yangın söndürme uçakları için son teklif bugün saat 14:00'te sona erdi. Bir hafta açık artırmada kalan uçaklara bir tane bile teklif verilmedi. Yangın söndürme uçaklarına alıcı çıkmadığı için yeniden aynı fiyat üzerinden satışa sunulması bekleniyor. İhaleye teklif verebilmek için yatırılması gereken teminat miktarı 286 milyon 255 bin TL olarak belirlendi.
DÖNEMİN BAKANI ‘UÇAKLAR ANTİKA’ DEMİŞTİ
Bekir Pakdemirli’nin Orman Bakanlığı görevine atanmasından sonra, uzun yıllar başarıyla görev yapan Türk Hava Kurumu’nun CL-215 tipi uçaklarını devre dışı bırakmıştı. Son üç yıldır ihale şartnamesine konulan 5 bin litre şartıyla, 4 bin 900 litre kapasiteli THK uçakları sadece 100 litre için ihaleye sokulmamıştı. Bu da ‘5 kova veya 5 damacana su eksiği nedeniyle THK uçakları ihaleye sokulmadı’ yorumuna neden olmuştu.
Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, defalarca uçakların hurda olduğunu, antika olduğunu, uçamayacağını ileri sürdü. Pakdemirli bir açıklamasında, “Vizontele’de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle” derken bir başka açıklamasında ise “Uçaklar hantal, hurda, uçamaz, motorları çalışmıyor” demişti.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |