pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI!
NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI!
TAV ŞİRKETLERİNE HİB’DEN ÖDÜL
TAV ŞİRKETLERİNE HİB’DEN ÖDÜL
EMNİYETTEN ALTIN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU
EMNİYETTEN ALTIN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU
OSMANLI’NIN ‘EŞSİZ’ HATIRASI İGA'DA
OSMANLI’NIN ‘EŞSİZ’ HATIRASI İGA'DA
2 Mayıs 2020 Cumartesi - 22:08

TC-TRB'NİN NİHAİ KAZA RAPORU AÇIKLANDI

Başaran Holding'e ait Bombardier Challenger 604 tipi özel iş jetinin 11 Mart 2018'de Şarika-İstanbul seferini yaparken İran'ın Şehrekürd şehri yakınlarında düşmesi ile ilgili nihai kaza raporu yayımlandı. Kazada uçaktaki üçü mürettebat 11 kişinin tamamı hayatını kaybetmişti

TC-TRB NİN NİHAİ KAZA RAPORU AÇIKLANDI

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), 2018 yılında işadamı Hüseyin Başaran’a ait bekarlığa veda partisinden dönen aralarında kızı Mina Başaran’ın da bulunduğu Challenger 604 tipi iş jetinin düşmesiyle ilgili nihai kaza raporunu yayımladı. Türkiye’yi yasa boğan kazada, Mina Başaran ile 7 arkadaşı, uçağın Kaptan Pilotu Beril Gebeş, ikinci pilotu Melike Kuvvet ve hostesi toplam 11 kişi yaşamını yitirmişti. Birleşik Arap Emirlikleri'nden Türkiye'ye gelen özel jet, İran'ın Şehrekürd şehri yakınlarında düşmüştü. Kaptan Pilot Beril Gebeş’in cenazesi yapılan tüm aramalara rağmen hala bulunamadı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), nihayi kaza raporu ile birlikte kazadan ders alınması için Emniyet Bülteni yayımladı. Bültende, “Uçuş Operasyon Direktifi ve Emniyet Bülteni Talimatı (SHT-OPS UOD/EB)’nın 6 ncı fıkrası kapsamında, 11 Mart 2018 tarihinde gerçekleşen TC-TRB tescil işaretli hava aracı kazasına ilişkin İran İslam Cumhuriyeti Sivil Havacılık Otoritesinin 10.03.2020 tarihli nihai raporunda yer alan bulgular ve tavsiyeler göz önünde bulundurularak, yaşanan ve yaşanması muhtemel operasyonel konulardaki emniyet risklerini azaltmaya yardımcı olmak amacıyla, 2020-02 sayılı emniyet bülteni yayımlanmıştır” denildi.

İşte Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı’nın Nihai Kaza Raporu ve SHGM’nin yayımladığı Uçuş Operasyon Emniyet Bülteni:

Uçuş Operasyon Direktifi ve Emniyet Bülteni Talimatı (SHT-OPS UOD/EB)’nın 6 ncı fıkrası kapsamında, bahse konu ciddi olay veya kaza ile ilgili tespit edilen tavsiyeler göz önünde bulundurularak yaşanan ve yaşanması muhtemel operasyonel konulardaki emniyet risklerini azaltmaya yardımcı olmak amacıyla yayımlanmıştır.

1.            Genel Bilgiler Olay tipi : Kaza

2.            Olay tarihi : 11 Mart 2018

3.            Olay yeri : Shahr-e Kord (İran) yakınları

4.            Hava Aracı Tipi/Modeli : Bombardier CL 604 Challenger

5.            Hava Aracı Tescil İşareti : TC-TRB

6.            Hava Aracı MSN’i : 5494

7.            Rota : Sharjah (Dubai) – (Atatürk)

Bulgular TC-TRB tescil işaretli uçak 11 Mart 2018 tarihinde, saat 13.00’da Sharjah Havalimanı’ndan İstanbul Atatürk Havalimanı’na gitmek üzere havalanmıştır. Uçak normal uçuş planına uygun olarak FL 360 seviyesinde İran hava sahasında oto pilot devrede olarak uçarken saat 14.32’de kaptan pilot ve yardımcı pilotun sürat göstergelerinde 5 knot’lık farklılık meydana gelmiştir. Saat 14.32’de kaptan pilot, sürat göstergelerindeki farklılığı kontrol etmek amacıyla, Tahran hava trafik kontrolünden FL 380’a tırmanma müsaadesi istemiş ve onay alınca tırmanmaya başlamıştır. CVR kayıtlarına göre, FL380’a tırmanma sırasında sol ve sağ sürat göstergelerindeki farkın 10 knot olduğu pilotlar tarafından tespit ve teyit edilmiştir.

Uçuş Operasyon Emniyet Bülteni

FDR kayıtlarından elde edilen grafiklere göre tırmanıştan önce her iki sürat göstergesinin farklı değerler verdiği görülmüştür. Tırmanış esnasında sol sürat göstergesinin artmaya, sağ sürat göstergesinin ise düşmeye başladığı görülmektedir. Bu durumda tırmanışta kaptan pilot uçağın “overspeed” olduğunu, yardımcı pilot ise “stall” olmaya doğru gidildiğini değerlendirmiş ve prosedürel hatalar zinciri böylece başlamıştır.

FDR kayıtlarında açıkça tespit edildiği üzere, kaptan pilot stall’a doğru giden uçağın süratini daha da düşürmek için gaz kollarını “idle” pozisyonuna getirmiş ve lövyeyi çekerek “kendi algısı” doğrultusunda sürati daha da düşürmek çabasında bulunmuştur. Bu sırada otopilot devreden çıkarılmıştır. Stall durumuna girerken “Stick shaker” sistemi devreye girmiş, motorlar FL 310 seviyesinde “flame out” olarak susmuştur ve uçak “stall” olarak düşmüştür.

Bu olaylar zinciri esnasında kazaya neden olan diğer faktörler;

• TC-TRB tescil işaretli uçağın FDR kayıt grafiklerinde 8 Mart 2018 tarihinde İstanbul Atatürk Hava Limanından Sharjah Havalimanına gidiş uçuşunda, Sharjah havalimanına alçalırken sol taraftaki sürat göstergesinde geçici bir anormallik olduğu görülmüştür. Ancak, bu durumun pilotlar tarafından rapor edilmemesi ve bakım-onarım talebinde bulunmamaları meydana gelen sapmanın o sırada pilotlar tarafından çok önemsenmediğini veya fark edilmediğini akla getirmektedir.

• Her iki pilot tarafından kokpit içi CRM (Crew Resource Management) prosedürleri, “liderlik” ve “karar alma” mekanizmaları olması gerektiği gibi yönetilememiştir.

• Bu uçak tipinin tasarımcısı/üreticisi tarafından “sürat göstergeleri” arızası prosedürleri konusunda daha önceden buna benzer yaşanmış olaylar göz önüne alınarak üreticinin hazırlamış olduğu “teknik ve operasyonel” dokümanların yetersiz olduğu belirtilmiştir.

Özetle; kaptan pilot kendi algıları ile olayları yönetmek isterken yardımcı pilotun zayıf inisiyatif ve panik etkisi altında yapabildiği uyarılar kaptan tarafından dikkate alınmamış, kokpit içinde bir kaos durumu ile doğru prosedürler uygulanamamış olup, sürat gösterge arızaları ve çift motor durma kontrol listeleri (checklist) uygulanamamış, doğru kararlar alınamamıştır. Sonuç olarak uçak girdiği anormal durumdan kurtarılamamıştır.

Tavsiyeler:

Tüm işletmelerin eğitmen ve eğitimdeki pilotların simülatör eğitimlerinde aşağıda belirtilen konularda iyileştirme yaptıklarından emin olmaları gerekmektedir.

1.            Sürat göstergesi arızası,

2.            2. Uçuşta aynı anda oluşacak çok motor arızası,

3.            3. Stall’dan çıkış prosedürleri,

4.            4. Emniyetli bir uçuş için eldeki tüm kaynakların doğru olarak kullanılabilmesine yönelik olarak CRM (Crew Resource Management) eğitimlerine ağırlık verilmesi gerekmektedir.

 
HAVALİMANLARINDA SOSYAL MESAFE İÇİN KORKUTAN UYARI
 
TURKISH CARGO’DAN REKOR BÜYÜME
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
LUFTHANSA’NIN YÜZDE 25.1'İ DEVLETİN OLACAK
Küresel ekonomiyi durma noktasına getiren, turizmi bitiren ve havayolu ...
AIRBUS’TAN KARGO ÇÖZÜMLERİ
Airbus, Covid-19 koşullarında havayollarının geniş gövdeli uçaklarını ...
İSTANBUL HAVALİMANI YAKININDAKİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ SÖKÜLÜYOR
İstanbul Havalimanı yakınlarında bulunan 12 adet rüzgar türbininin söküm işlemlerine başlandı
 
BA 12 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK
İngiliz Havayolu şirketi British Airways, bünyesinde çalışan 12 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor
BOEING’E 737 MAX SORUŞTURMASI AÇILABİLİR
ABD'li uçak üreticisi Boeing'in "737 MAX" tipi uçaklarının seri üretimindeki ...
AVRUPA HAVA TRAFİĞİ YÜZDE 86 AZALDI
DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, Eurocontrol’ün ...
 
THY 28 MAYIS’TAN ÖNCE UÇMAYACAK
Koronavirüs nedeniyle uçuşlarını durduran Türk Hava Yolları (THY), yeni ...
ALMAN HÜKÜMETİNDEN LUFTHANSA’YA TARİHİ DESTEK
Almanya’dan Lufthansa’ya hisse karşılığında 9,7 milyar euroluk destek
TAILWIND HAVAYOLLARI KARGO UÇUŞLARINA BAŞLADI
Tailwind Havayolları, koronavirüsle mücadeleye destek olmaya devam ediyor. ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL AIRSHOW VE TEKNOFEST
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası