Pegasus, kârlılık ve verimlilikte sektöre öncülük etmeyi sürdürüyor
Pegasus Hava Yolları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü, sonsuzluğa uğurlanışının 86. yılında, dünyaya geldiği şehir olan Selanik’te anmak için bir basın gezisi düzenledi.
Cumhuriyet’in 100. Yılında filoya katılan, kuyruğunda Mustafa Kemal Atatürk’ün silueti ve imzasını taşıyan ‘Cumhuriyet’ uçağıyla yapılan özel seferle Selanik’e giden Pegasus yönetimi ve basın mensupları, Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret ederek, Ata’ya özlem ve şükran duygularını dile getirdi.
Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Selanik’te anmanın kendileri için manevi olarak çok değerli olduğunu söyledi.
Selanik’te öğle yemeğinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Öztürk, 2024 yılına ilişkin genel değerlendirme yaparak, 2025 hedefleri hakkında bilgiler verdi. Öztürk, “Zorlu küresel ortama rağmen başarılı bir finansal performansla dünyanın operasyonel açıdan en verimli ve en kârlı havayollarından biri olma iddiamızı sürdürüyoruz” dedi.
Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk
Pandemi öncesi rakamlar ikiye katlandı
Pegasus’un filosundaki 112 uçakla Türkiye dahil 53 ülkede 144 farklı noktaya sefer gerçekleştirdiğini belirten Öztürk, çift haneli büyümeye devam ettiklerini açıkladı. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde taşıdıkları yolcu sayısının yüzde 18 artışla 28 milyona ulaştığını ifade eden Öztürk, doluluk oranının ise yüzde 88 olduğunu kaydetti.
İlk yarı geliri 1,28 milyar Avro
Pegasus’un yılın ilk yarısındaki toplam geliri 1,28 milyar avro oldu. Bu rakam, pandemi öncesi son normal yıl olarak değerlendirilen 2019’a oranla yüzde 84 gibi çok önemli bir artışı ifade ediyor. Aynı dönemde uluslararası uçuşlardan sağlanan tarifeli yolcu geliri de 2019 baz yılına göre yüzde 87 oranında arttı.
En önemli nokta verimlilik
Düşük maliyetli hava yolları kategorisinde yer alan Pegasus için verimliliğin büyük önem taşıdığını vurgulayan Güliz Öztürk, “Pegasus olarak beklentilerimiz doğrultusunda büyüme sağlıyoruz, ancak en büyük gurur duyduğumuz nokta bunu çok verimli bir şekilde gerçekleştirmemiz. Operasyonel verimliliği koruyoruz ve sektörde daima en üst sıralarda yer alan bir FAVÖK performansı sergiliyoruz. 2024'ün ilk altı ayında FAVÖK tutarımız 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 55'lik artış gösterdi, FAVÖK marjımız ise yüzde 20,9 olarak gerçekleşti. Bu performans, zorlu bir ortamda operasyonel verimliliği artırma yönündeki dayanıklılığımızı ve devam eden çabalarımızı vurguluyor” dedi.
Pegasus'un PC1938 sefer sayılı İstanbul-Selanik uçağının uçuş ekibi, ATA'mızın dünyaya gözlerini açtığı evin önünde bu pozu verdi
2029 planları çalışılıyor, filoya 52 uçak daha eklenecek
Pegasus CEO’su Güliz Öztürk’ün verdiği bilgiye göre, şirketin kapasite artışını devam ettirmek için 2029 sonrası planlar şimdiden hazırlanmaya başlandı. Pegasus, 2025-2029 yılları arasında filosuna 52 adet Airbus uçağı daha eklemeyi planlıyor. 2021 yılı sonunda 191 olan filonun ortalama koltuk sayısının 2029 yılı sonunda 228'e ulaşması hedefleniyor.
Haberair.com Genel Yayın Yönetmeni Süleyman ŞEN, Pegasus'un Cumhuriyet’in 100. Yılında filoya katılan, kuyruğunda Mustafa Kemal Atatürk’ün silueti ve imzasını taşıyan ‘Cumhuriyet’ uçağıyla
Pegasus, gelecek dönemde Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (MENA), Orta Asya’nın yanı sıra yurt içindeki uçuş ağını da genişletmeye devam edecek. Sabiha Gökçen Havalimanında yapılması planlanan yeni terminalin de şirket operasyonlarını genişletmek için büyük fırsatlar sağlayacağı öngörülüyor.
Silikon Vadisi’nde Pegasus Innovation Lab
Pegasus ayrıca, verimliliği artırmak, uçuş deneyimini iyileştirmek ve operasyonel mükemmelliğe ulaşmak için teknolojiden büyük oranda yararlanıyor. Silikon Vadisi’nde kurulan Pegasus Innovation Lab’in teknoloji ve inovasyonlar alanında şirketi güçlendirmesi, şirket içinde kültürel dönüşümün sağlanması için itici güç olması hedefleniyor.
Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ve Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evde
Sektördeki en düşük emisyonlardan birine ulaştı
Pegasus’ta en önemli başarı kriterlerinden birinin kaynakları verimli şekilde kullanıp çevresel etkiyi en aza indirirken, toplumsal etkiyi artırmak olduğunu belirten Pegasus CEO’su Öztürk, “IATA’nın ortaya koyduğu 2050 yılında ‘karbon nötr’ havacılık hedefini biz de benimsiyoruz. 2030 ara hedeflerimiz doğrultusunda, bu tarihe gelindiğinde, 2019 baz yılına oranla karbon emisyonlarımızı yüzde 20 oranında azaltmış olmayı istiyoruz. Filomuzu gençleştirme çabamız ve operasyonel verimlilik tedbirlerimizle daha şimdiden sektörümüzdeki en düşük karbon emisyonu oranlarından birine erişmiş durumdayız” dedi.
Süleyman ŞEN-Haberair.com/Selanik
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |