Boeing ecoDemonstrator 777 test uçağı, sürdürülebilir uçak yakıtı kullanarak pazartesi günü Frankfurt Havalimanı’na vardı. Alman ve küresel ortaklarla gerçekleştirilen güçlü işbirliği kapsamında uçak üzerinde teknoloji projeleri test edildi. Frankfurt Havalimanı’nda düzenlenen Boeing ecoDemonstrator European Expo’ya 1000’in üzerinde katılımcı kayıt yaptırdı.
Havacılığı ileriye taşıyan yenilikçi teknolojileri sergilemek üzere Boeing ve Fraport tarafından Frankfurt Havalimanı’nda düzenlenen Boeing ecoDemonstrator European Expo bugün başladı. Aralarında sektör paydaşları, öğrenciler ve çalışanların olduğu 1000’in üzerinde konuk, önümüzdeki iki gün boyunca teknoloji sergisine katılmak ve 2019 Boeing ecoDemonstrator test uçağındaki teknoloji projelerini incelemek için fuara kayıt yaptırdı. Bu yılki fuarda, bir adet Boeing 777, 50’nin üzerinde projeyi test etmek üzere “test uçağı” olarak hizmet verecek.
Fraport AG Havacılık ve Altyapı Yönetici Direktörü Dr. Pierre Dominique Prümm, “Önümüzdeki iki gün boyunca Frankfurt Havaalanı’nda Boeing ile ortaklaşa düzenlediğimiz ecoDemonstrator European Expo’ya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Fuarda sektör, üniversiteler ve araştırma enstitülerinden ortaklarla birlikte sunulan teknoloji projeleri, havacılık sanayiinde gelecekte karşılaşılması muhtemel zorlukların üstesinden gelmek için birlikte çalıştığının göstergesidir.” dedi.
Boeing ecoDemonstrator 777, ABD’nin Seattle şehrinden Frankfurt Havalimanı’na, sürdürülebilir bir yakıt karışımı kullanarak pazartesi günü ulaştı. Bu hafta perşembe günü uçağın Frankfurt’tan ayrılışı dahil olmak üzere tüm test uçuşları, karbondioksit emisyonunu azaltmak ve yakıtın kullanıma hazır olduğunu göstermek için sürdürülebilir yakıt ile gerçekleştirilecek.
Boeing Avrupa Başkanı Sir Martin Donnelly, “ecoDemonstrator programı, uçmayı daha güvenli, daha sürdürülebilir, etkin ve keyifli hale getirmek için gelecek vaat eden teknolojileri, laboratuvar ortamından gökyüzüne test edip onaylamak üzere taşıyor. ecoDemonsrator’un en önemli bileşenlerinden biri, teknolojileri birlikte test etmek ve havacılıkta inovasyonu geliştirme yolunda öğrenilenleri paylaşmak üzere dünya çapında sanayi ortaklarıyla işbirliğidir.” dedi.
Bu yıl, DLR, Diehl Aviation, Fraport AG, Kaiserslautern merkezli Adient Aerospace gibi birçok Almanya merkezli firmanın yanı sıra, üniversite ve araştırma enstitülerinin aralarında bulunduğu çok sayıda sanayici ve araştırmacı ortak projelere katkı vermekte. Yaklaşık 450 çalışanıyla Frankfurt Havalimanı’nın çok yakınında güçlü bir varlığa sahip olan ve Boeing Satış Sonrası Hizmetler bünyesinde faaliyet gösteren Digital Solutions & Analytics grubu, European Expo’da ve Boeing ecoDemonstrator programına katkı veren önemli bir ortak.
Bu yıl test edilen teknolojiler birçok alanı kapsıyor:
Güvenliği artırmak ve verimliliği optimize etmek: Hava trafik kontrolörlerini, pilotları ve havayolu operasyon merkezlerini birbirine bağlayan ve Seattle-Frankfurt uçuşu sırasında kullanılan dijital bir iletişim sistemi, radyo frekansı yoğunluğunu azaltarak güvenliği artırmanın yanı sıra, yakıt kullanımını ve emisyonu azaltmak üzere rotayı optimize ederek verimliliği artırmakta.
Boeing ve NASA işbirliği ile geliştirilen ve şekil hafıza alaşımı adını taşıyan teknoloji, uçak kanatlarındaki vorteks jeneratörlerinin ısıya duyarlı olarak hareket etmesini mümkün kılmakta. Kanatın üst kısmındaki bu küçük yüzgeçler, aerodinamik performansı artırmak için havanın daha sıcak olduğu yerlerde uçağın iniş ve kalkışı sırasında dikleşmekte. Kendilerine ihtiyaç duyulmayan seyir irtifasındaki soğuk ortamlarda ise kanatlara yapışarak sürtünmeyi azaltmakta.
Sürdürülebilir materyaller: Uçağın alüminyum altyapısındaki çürümeyi önlemek için kullanılan kromat olmayan bir primer, üretim sırasındaki sağlık sorunlarını azaltmak üzere test edilecek. Ayrıca, tuvalet kabinlerinden birindeki geri dönüştürülmüş karbon kompozit fiberden yapılan nem emici bir zemin test edilecek; bu sebeple, uçağın kabin zemini geri dönüştürülmüş halıyla kaplandı.
Havayolu güvenilirliğini artırmak ve yolcu deneyimini geliştirmek: Uçak mutfağı, koltuğu ve tuvaletlerini akıllı hale getiren bağlantılı kabin teknolojileri değerlendirilecek. Bu araçlardan gelen gerçek zamanlı veri, kabin personelini arızalı ekipman veya yiyecek ve içeceklerin yeri konusunda bilgilendirebilir. Bu bilgi, havayolu şirketlerinin ikram envanterlerini zamanla daha iyi yönetmelerini ve kabin parçalarını bozulmadan önce değiştirmelerini sağlayarak verimlilik ve güvenilirliği artırmaya yönelik tahmini matematiksel analizleri destekleyebilir. Bu teknolojiler, bir akıllı kabin endüstrisi konsorsiyumu tarafından geliştirilmekte olan standart ağ omurgasını da test edecek.
Boeing ecoDemonstrator programı ilk kez 2012 yılında gökyüzü ile buluştu. Beş uçak üzerinde 100’den fazla teknoloji denendi. Bu teknolojilerin üçte birinden fazlası hayata geçirildi. Yaklaşık yarısı üzerinde de geliştirme çalışmaları halen devam etmekte.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |