pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
THY HİZMET İHRACATINDA LİDER
THY HİZMET İHRACATINDA LİDER
VADİSTANBUL AVM TAV GÜVENLİK’E EMANET
VADİSTANBUL AVM TAV GÜVENLİK’E EMANET
NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI!
NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI!
TAV ŞİRKETLERİNE HİB’DEN ÖDÜL
TAV ŞİRKETLERİNE HİB’DEN ÖDÜL
31 Mart 2019 Pazar - 10:12

BOEING 737 MAX’LERE GÜNCELLEME YAPTI

Amerikalı uçak üreticisi Boeing, 737 Max tipi uçaklarda 5 ayda 2 büyük kazaya neden olduğu iddia edilen tartışmalı kontrol sisteminde değişiklikler yaptığını duyurdu. Ancak birçok ülkenin hava sahasını kapattığı uçaklara ne zaman yeniden uçma izni verileceği henüz bilinmiyor

BOEING 737 MAX’LERE GÜNCELLEME YAPTI

Onarım ve güncellemenin bir parçası olarak, daha önce isteğe bağlı kullanılan bir yedek uyarı sistemi tüm 737 Max uçaklarına yüklendi. Kazaların sebebi ise hala araştırılıyor. Kaza yapan Etiyopya Havayolları ve Endonezya'daki Lion Air uçaklarının ikisinde de, sensörler karmaşık değerler vermeye başladığında pilotları uyaran bu sistem yoktu.

Boeing, artık tercihe bağlı olmayan bu uyarı sistemini her uçağa yükleyecek. Havayolu şirketleri ekstra bir ücret ödemeyecek.

Yazılım güncellendi

Uçak üreticisi firma, kazalarla bağlantısı olduğu söylenen bir başka yazılımı da güncelledi. Manevra Karakteristiklerini Artırma Sistemi (MCAS) 737 Max 8'lerin motorunun hız kaybedip durmasını engellemek üzere tasarlanmıştı. MCAS, uçağın burnundaki sensörler 'motorun yavaşlayıp durmasına yol açabilecek şekilde uçağın çok dik bir açıyla yükseldiğini' gösterdiğinde tepki veriyor. Ekim ayında düşen Lion Air uçağında yapılan incelemeler, bu sistemin arızalandığını, uçağın burnunu otomatik olarak en az 20 kez indirmeye zorladığı, bu sebeple uçağın denize düşüp 189 kişinin hayatını kaybettiğini gösterdi.

ABD Federal Havacılık Yönetimi (FAA), bu kazayla 10 Mart'ta Etiyopya Havayolları'nın yaptığı kaza arasında benzerlikler bulunduğunu söylüyor. Boeing, bu yazılımı yeniden tasarlayarak, sensörlerden birbiriyle çelişen veriler geldiğinde MCAS'ı devre dışı bırakacak şekilde geliştirdi.

Boeing yetkilileri gazetecilere, bu güncellemelerin kazalara bu sistemin yol açtığını kabul ettikleri anlamına gelmediğini söyledi.

'Tilkiye kümes emanet etme'

ABD Federal Havacılık Yönetimi de Çarşamba günü Senato tarafından sorgulandı. Havayolu güvenliğinin tartışıldığı bir Senato oturumunda, senatörler FAA geçici başkanı Daniel Elwell'e, Boeing şirketinin durumuyla ilgili sorular yöneltti. FAA'in bir uçağı teftiş, deneme ve nihayet sertifika verme aşamasında üretici firmanın çalışanlarının da bulunması, en çok tartışılan konu oldu. Bu uygulama, senator Richard Blumenthal tarafından "tilkiye kümes emanet etme" olarak nitelendirildi. Elwell ise bunun "kendi kendisine sertifika verme" anlamına gelmediğini, FAA'in sert bir gözetim yapmaya devam ettiğini söyledi. Bu uygulamanın küresel bir uygulama olduğunu, Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı tarafından da uygulandığını belirtti. FAA, kazaların ardından Boeing uçaklarının uçuşunu durduran son güvenlik kuruluşu olduğu için de eleştirildi. Elwell, kazaya neyin neden olduğuyla ilgili daha net bir bilgi almadan karar vermek istemediklerini, bu sebeple beklediklerini söyledi:

"Biz uçakları yere indiren son ülke olabiliriz ama ABD ve Kanada, kazanın sebebiyle ilgili verileri aldıktan sonra bir amaçla uçakları yere indiren ilk ülkelerdir."

MCAS sistemine ve uçakları kullanmak üzere eğitilen pilotların, aniden düşen bir uçakta ne yapacağını bildiğine inandığını söyleyen Elwell'e, "Birkaç dakika içinde 21 kez burnu aşağıya yönelen bir uçakta siz olsanız ne yapabilirdiniz?" diye soruldu. Deneyimli bir pilot olan Elwell, "Detaylar konusunda size daha sonra dönüş yapmak zorundayım" yanıtını verdi.

Araştırma sonucunun bu hafta çıkması bekleniyor

Boeing, daha önce bu haftanın sonuna kadar yazılımın en son güncellenmiş halinin FAA'ye teslim edileceğini duyurmuştu. Ancak uçuş izninin yeniden çıkması için teslimden sonra yeni yazılımın uçaklara yüklenmesi, performansının test edilmesi, değişiklikler konusunda pilotların eğitilmesi ve uçakların güvenli uçuş gerçekleştirebildiğinden emin olunması gerekiyor.

10 Mart'ta Etiyopya'da meydana gelen kazayla ilgili ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu, Fransa'nın havacılık soruşturma yetkilisi BEA ve Etiyopya Ulaştırma Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü incelemenin de bu hafta sonuçlanması ve raporun yayımlanması bekleniyor. Bir Boeing yetkilisi, Endonezya'daki ilk kazadan sonra bağımsız kuruluşların topladığı verilerin sonuçlarına detaylıca baktıklarını söyledi. "Çünkü her zaman kendimizi geliştirmenin yollarını arıyoruz, bunun yolunu bulduğumuzda da ilerleme sağlamak için gerekli değişiklikleri yapıyoruz" dedi.

 
ETİYOPYALI PİLOTUN SON SÖZLERİ: BURNU KALDIR
 
SON UÇUŞUNU OĞLU İLE YAPTI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETİYOPYALI PİLOTUN SON SÖZLERİ: BURNU KALDIR
157 yolcu ve mürettebatıyla, üç hafta önce düşen Etiyopya Havayollarına ...
HAVACILIKTA YENİ SAYFA 7 NİSAN’DA AÇILIYOR
İstanbul Havalimanı’na taşınmaya sayılı günler kaldı. Taşınmanın ardından ...
THY LUFTHANSA’YI SOLLADI
Türk Hava Yolları(THY), Avrupa’da sunduğu koltuk kapasitesi ile Lufthansa’yı ...
 
İGA’DAN DAN İHALE AÇIKLAMASI
Haberair.com’un 2 gün önce ‘Özel Haber’ olarak duyurduğu THY’nin İstanbul ...
TURKISH CARGO’DAN ASSET LOJİSTİK’E ÖDÜL
Turkish Cargo Acente Ödülleri törenle verildi. Swiss Otel’de gerçekleşen ...
65 DURAK 2023 SEFER GÜNDE 93 BİN YOLCU
Tam kapasite ile hizmet vermesine 9 gün kalan İstanbul Havalimanı’na toplu ...
 
TAV’DA VEDA TOPLANTILARI
TAV Havalimanları, 6 Nisan’da ticari uçuşlara son verilmesi beklenen İstanbul ...
İSTANBUL’A TEKNİK İNİŞ YAPTI
Litvanyalı GetJet Havayolları'nın Vilnius'tan Mısır'a giden uçağı, kabin ...
KART BÜRO ÇALIŞANLARI VEDALAŞTI
5-6 Nisan’da yapılacak ‘Büyük Taşınma’ sonrası ticari uçuşlara kapatılacak ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL AIRSHOW VE TEKNOFEST
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası