Uçağın yeni bir özelliği hakkında sorunların bildirilmesinin ardından, Endonezya ve Etiyopya'da yaşanan kazalarda 300'den fazla kişi ölmüştü. Boeing, uçağın bu yıl sonuna kadar tekrar havalanabileceğini umuyordu. Ancak, ABD'deki denetleyici kuruluşlar, modelin gökyüzüne dönmesine bu kadar çabuk onay vermeyeceklerini net bir şekilde söylediler.
KORKUTAN ANALİZ: 10’DAN FAZLA KEZ DÜŞEBİLİR
Merkezi Seattle'da bulunan şirket, ABD'nin en büyük ihracatçılarından. Şirket, 737 Max üretimine ara verilmesi nedeniyle işçi çıkartılmayacağını, ancak üretimin durmasının tedarikçileri ve daha genel anlamda ekonomiyi etkileyeceğini belirtti. Geçen hafta, Kongre'de yapılan oturumda, ABD'li denetleyici kurumların, Ekim 2018'de Endonezya'da yaşanan ilk kazadan sonra başka kazalar yaşanması riskini bildikleri belirtilmişti. Federal Havacılık Kurumu'nun analizine göre, tasarımında değişikliğe gidilmezse, Boeing 737 Max modeli, ekonomik ömrü boyunca 10'dan fazla kez düşebilir. Buna karşın, Etiyopya'da Mart 2019'da yaşanan kazaya dek, model havada kaldı. Boeing, kazaların başlıca nedeni olduğu düşünülen otomatik kontrol sistemini yeniden tasarlıyor.
Ulaşım Endüstrisi uzmanı Harteveldt, üretime ara verme kararının daha önce hiç görülmediğini ve "Boeing, tedarikçileri ve havayolu şirketleri üzerinde büyük bir etkisi olacağını" söyledi.
BBC Türkçe
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |