pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
UÇAKTAN YANARDAĞ MANZARASI
UÇAKTAN YANARDAĞ MANZARASI
BULGARİSTAN VE ROMANYA SCHENGEN’DE
BULGARİSTAN VE ROMANYA SCHENGEN’DE
THY’YE BİR FİNANSMAN ÖDÜLÜ DAHA
THY’YE BİR FİNANSMAN ÖDÜLÜ DAHA
THY HİZMET İHRACATINDA LİDER
THY HİZMET İHRACATINDA LİDER
18 Ekim 2020 Pazar - 11:07

SÜPERSONİK JET DÖNEMİ YENİDEN BAŞLIYOR

BBC Teknoloji ve İş Dünyası Muhabiri Michael Dempsey’in derlediği habere göre, sesten daha hızlı uçan yolcu uçakları dönemi çok yakında tekrar başlayacak

SÜPERSONİK JET DÖNEMİ YENİDEN BAŞLIYOR

Aerion AS2 iş seyahatlerine sık çıkanları hedefliyor

 

YENİ JETLER SÜPERSONİK SEYAHATLERİ CANLANDIRMAYI HEDEFLİYOR

İşte BBC’de yer alan o haber…

British Airways'in kıdemli Concorde kaptanı Mike Bannister, "İnsanlar, ovalarda at üstünde dört nala gitmeye başladıklarından beri her zaman daha hızlı seyahat etmek istedi" diyor. Bir bildiği var elbette. Zira Bannister, British Airways'te 22 yıl boyunca Concorde uçurdu, Concorde'un son ticari uçuşunu da Ekim 2003'te Londra semalarında yaptı. Concorde, bu son uçuşundan sonra Bristol'da müzede sergileniyor.

Yaklaşık 20 yıl sonra dünya yine sesten daha hızlı bir yolcu uçağına bir adım daha yaklaştı. Boom Supersonic, süpersonik test uçağı XB-1'i bu ay içinde görücüye çıkardı. Uçak, Sovyetler Birliği'nin 1968'de uçmaya başlayan Tupolev TU-144 modelinden sonraki ilk sivil süpersonik uçak oldu.

İnce ve burnu sivrilen yapısı, Boom'un önerdiği Overture modelin tasarımının da onaylanmasına imkan sağlayacak. Overture, Concorde'a benzeyen daha zarif, delta kanatlı bir proje.

Overture uçağının okyanus aşırı rotalarında 65-88 yolcu taşıması öngörülüyor.

Kullanıma hazır hale geldiğinde Overture, Mach 2,2 hızıyla, tarihin en hızlı uçağı olacak.

AS2 iş dünyası pazarında

NASA'nın kanatları daha ince ve uzun olan süpersonik uçağı X-59 da 2022'de test uçuşlarına başlayacak. Uçak, süpersonik sesi azaltmak için teknolojik yollar arayışında.

NASA X-59'da burnun görülmesi için yüksek çözünürlüklü kameralar kullanılacak

Bir diğer süpersonik uçak da Aerion'un AS2 model uçağı. Sivil süpersonik uçuşların gelecek on yılın sonuna doğru başlaması hedefleniyor. Ama yalnızca 8-10 yolcu kapasitesiyle bu uçak sadece süpersonik iş seyahatleri yapacak yolculardan oluşan yeni bir pazarı hedefliyor.

Bannister, bu jetlerin birbirlerinin rakibi olmadığının, ticari uçuşlarda tamamen farklı sektörlere yeni girişler olarak anlaşılması gerektiğini söylüyor. Bannister, "AS2 Aerion ile Mach 1,4, hızında daha düşük süpersonik ses çıkaracak bir yöntemle uçmayı hedefliyoruz. Boom, Mach 2,2 hızla okyanusları aşmak istiyor. Bana göre bu çok daha güçlü bir pazar" diyor.

Bu uçaklarla ilgili mühendislik sorunlarından biri, yüksek hızda motorların içine çektiği havanın kontrol edilebilmesi. Süpersonik hızlarda hava çekilmesi uçakların motorlarında sorun yaratabiliyor. Alınan hava miktarının, hava akımının kırılması ve motoru yormayacak hıza indirilmesi planlanıyor.

Bu çok hassas bir alan. İngilizler ile Fransızlar arasında Concorde'un emekli olduğu dönemde yaşanan çatlağa da bu neden olmuştu. Air France filosunu emekli etti ama British Airways ise jetin uçmasında ısrarcıydı.

Bannister, "Concorde'un tasarımı konusunda kendisini yetki sahibi olarak öne süren Airbus'ın bize uçmaya devam etmesi için tasarım konusunda tam yetki vermemesinin sebeplerinden biri, alınan hava miktarının hala gizli tutulmasıydı" dedi.

Boom's XB-1 modelindeki teknoloji Overture süpersonik ticari uçuşlar öncesi deneme amaçlı olacak

Havacılık sektörü şimdi Covid-19 salgını nedeniyle çok zor bir dönemden geçiyor. Havayolu şirketleri düşen yolcu sayısı nedeniyle siparişleri ya erteledi ya da iptal etti.

Peki süpersonik jetler için talep olacak mı?

Bannister, "Asıl soru havacılık sektörü Covid-sonrası dönemde başarıya ulaşabilecek mi, sorusu. İş seyahatlerinin eski seviyesine dönmeyeceği teorisi var. Ancak çok varlıklı insanların durumu önemli olacak" diyor. Bannister, süpersonik uçuşların prestijinin, ses hızından yavaş uçan uçaklara ilgiyi azaltacağını düşünüyor.

Aerion AS2, Florida'da Cape Canaveral yakınlarında üretiliyor. Şirket, yalnızca bir avuç insanı dünya genelinde saatte 1.000 mil uçuran bu üç motorlu jetin, sık iş seyahatleri yapanların beklediği bir uçak olduğuna inanıyor.

Mike Bannister Concorde kokpitinde. Bannister, British Airways'in son Concorde uçuşunu yapmıştı

Şirket uçağın 2027 itibariyle uçmaya başlamasını hedefliyor.

İş seyahati amaçlı jet filoları işleten şirketler birçok farklı tasarım seçeneği sunuyor. Aeiron da AS2 model uçağının bu seçeneklere değerli bir katkı olacağını düşünüyor. Amaç, 10 yılı aşkın bir süre içinde 300 uçak satmak.

Aerion, havacılık devi Boeing'in şirkette azınlık hissesi satın almasıyla daha fazla itibar kazandı. Boeing, Aerion'un yönetim kurulunda iki sandalye almış oldu. Boom'un danışman kurulunda da Lockheed Martin'den eski yöneticiler var.

Özel jetlerin alım satımıyla ilgili danışmanlık yapan Jetcraft'ın başkanı Chad Anderson, "Mesele olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı. (Süpersonik jetler) bu dönem sahip olduğumuz en değerli emtia" dedi. Anderson, Londra-New York veya Dubai arasındaki uçuşların bu teknoloji için uygun rotalar olduğunu ifade etti.

Boom'un süpersonik uçuşları denizlerin üzerine yapma niyetine karşı, Aerion Mach 1,4 hızındaki uçuşların kara üstünde yapılabileceğine inanıyor. ABD'deki kurumlar da henüz sivil süpersonik seyahatlere uygulanan yasağı kaldırmadı. Dolayısıyla çok büyük bir siyasi lobicilik faaliyeti yürütülmeli. NASA'nın X-59'u da bunda büyük rol oynayacak.

NASA'nın X-59'u

Motor üreticisi GE ile Boeing gibi büyük isimlerin katılımı, önceki yıllarda süpersonik tasarımlardaki spekülasyonları da tersine çevirdi. Anderson, "Bunlar gerçek ve çok yetenekli oyuncular" dedi.

NASA X-59

NASA, süpersonik yolcu uçuşlarının başlamasındaki en büyük sorunun hala sonik ses patlaması olduğunu ifade ediyor. XB-1 modeliyle örtüşen yanları olsa da, NASA'nın süpersonik araştırmalara soktuğu X-59 çok tuhaf ve farklı bir görünüme sahip.

Uzun ince kurşun kalem görünümlü gövdesi, uçağın burun kısmı ile kuyruk yüzeyi arasında sandviç gibi katlanan delta kanatlarıyla, pilot kokpitinin de burun kısmının çok daha gerisine gömülmesiyle X-59, ileride çok daha fazla süpersonik yolcunun görüleceği gelişen teknolojide bir deneme olacak. X-59, Mach 1,4 hız sınırıyla ses patlamasının yeri etkilemeyeceği bir uçuş profili arayışında.

X-59, kurumların ses patlamasının gürültüsüne göz yummasını umuyor.

Uçuşlara 2022'de başlaması planlanan X-59'un tasarımı, sonik şokların gövdesinde dalgalanmasını ve dolayısıyla yere etkisinin en aza indirilmesini öngörüyor.

Uçak, 2024 itibariyle ABD'de belirlenen bölgelerde denenecek ve uçtuğunda o bölgelerde yaşayanların çıkan seslere tepkileri değerlendirilecek.

Yüksek çözünürlüklü kameralar da bu paketin parçası çünkü pilotların görüşünü etkileyen burnun sonuna kadar her şeyi görmesi gerekiyor. Concorde'un burnu öne doğru eğiliyor ve vizör, kalkışta ve inişte görüşü sağlamak için aşağı çekiliyor, seyir halinde de yukarı kaldırılıyordu.

Bannister, bu mühendislik çalışmalarının tatmin edici olduğu görüşünde ama tasarım açısından Concorde'un X-50 ve XB-1'den daha güzel olduğunu söylüyor:

"Concorde beynin, artistik ve bilimsel, her iki tarafını da memnun ediyordu."

 
SOVYET EKRANOPLANI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ
 
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YÜZ OKUMAYLA ALIŞVERİŞ DÖNEMİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
QATAR AIRWAYS UÇUŞ AĞINI 100 NOKTAYA ÇIKARIYOR
16 Ekim 2020 itibarıyla Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya haftalık üç uçuşun ...
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NDA YER RADARI GENİŞLETİLİYOR
Sabiha Gökçen Havalimanı meydan otoritesi Havaalanı İşletme ve Havacılık ...
AVRUPA BOEING 737 MAX'I GÜVENLİ İLAN ETTİ
Avrupalı havacılık otoriteleri Boeing'in birçok kazaya karışan 737 MAX ...
 
TAV SAĞLIKLI SEYAHAT TAAHHÜDÜNÜ GÜÇLENDİRDİ
TAV Havalimanları’nın altı ülkede işlettiği 11 havalimanı ACI tarafından ...
İSTANBUL HAVALİMANI ‘SIFIR ATIK’ BELGESİNİ ALDI
İGA’nın çevre ve sürdürülebilirlik politikalarını titizlikle uyguladığı ...
SAS, SÜRDÜRÜLEBİLİR JET YAKITI KULLANAN İLK A321LR'SİNİ TESLİM ALDI
İskandinav Havayolları SAS (Danimarka, İsveç ve Norveç'in çok uluslu havayolu), ...
 
TÜRKİYE UZAY YOLCULUĞUNDA NEREDE
Uzay teknolojileri konusunda çeşitli adımlar atan ve yatırımlar yapan ...
DEMİR KANATLARIN SİVİL TARİHİ
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Nergiz'in kaleme aldığı kapsamlı çalışma, VakıfBank ...
BAE'YE AİT UÇAK İLK KEZ İSRAİL HAVA SAHASINDA
İsrail Ulaştırma Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Etihad ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL AIRSHOW VE TEKNOFEST
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası