“TÜRKİYE’NİN HAZİNELERİ; TAHTIN YÜZLERİ” SERGİSİYLE AÇILDI
Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olma özelliği taşıyan İstanbul Havalimanı, bu kez bin metrakarelik alana kurulan dünyanın en büyük havalimanı müzesine ev sahipliği yapmaya başladı. Dış Hatlar Giden Yolcu Terminali arındırılmış yolcu bölümünde hazırlıkları tamamlanan İstanbul Havalimanı Müzesi’nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olarak havalimanı olmaktan öte kültür ve sanat mekânı da olan İstanbul Havalimanı, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek havalimanı müzesini yolcularının hizmetine sundu. “Türkiye’nin Hazineleri; Tahtın Yüzleri” isimli sergiyle hizmete giren İstanbul Havalimanı Müzesi’nin açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptı.
“TANITIM STRATEJİLERİNDE ÇEŞİTLİLİĞE GİDERKEN YENİ STRATEJİLERİ DEVREYE ALDIK”
İstanbul Havalimanı Müzesi’nin açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yeni Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi ile turizm stratejik sektör olarak kabul edildi. Turizm gelirlerini artırmak için yeni stratejileri devreye aldık. Bunların içinde en önemlisi tanıtım stratejilerinde yaptığımız değişikliklerdi. İlk etapta geçen yıl Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nı hayata geçirdik. Turizm sektörünün de yönetiminde yer aldığı bir sistemi dünyada 100 yıldır kullanılan bir sistemi Türk turizm sektörü hayatına kazandırdık. Tanıtım stratejilerinde çeşitliliğe giderken yeni stratejileri devreye aldık. Bunlardan bir tanesi de İstanbul Havalimanı Müzesi. Dünyada HUB noktası olarak bilinen sayılı büyük havalimanlarında mevcut olan bugünden itibaren de İstanbul gibi dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan ve en büyük hub noktalarından biri olan İstanbul Havalimanı’nda hayata geçireceğimiz müzeyi Türk turizmine kazandırmış oluyoruz” diye konuştu.
“AMAÇ TRANSİT YOLCULARI DA TURİZME KAZANDIRMAK”
Türkiye’ye giriş yapmadan geçen transit yolcuların da turizme kazandırılmasının amaçlandığına dikkat çeken Bakan Ersoy, “Bu müzenin en büyük özelliği havalimanı ile birlikte bir cazibe noktası olması. Sadece İstanbul için değil tüm Türkiye’yi, Anadolu’yu kapsayan özelliğinin olması. Göbeklitepe’den başlayarak Çatalhöyük, Hitit, Urartu, Lidya, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlirini kapsayan Anadolu’daki tüm medeniyetleri anlatan eserleri bir araya getirdiğimiz bir müze hayata geçiriyoruz. Amacımız, Türkiye’ye gelene yabancı misafirin üçte biri İstanbul Havalimanı’ndan giriş yapıyor Türkiye’ye. Bu misafirler geçen yıl 15 milyonu buldu. Bir bu kadar da Türkiye’ye getirmeye başardığımız, İstanbul’a giriş yapmadan transit geçiş yapan bir 15 milyon daha vardı. Bu misafirin aklını çelmek, Anadolu’nun farkındalığını oluşturmak, aratmak için böyle bir projeyi sadece kültür amaçlı değil, tanıtım amaçlı olarak da hayata geçiriyoruz. Amacımız bu her yıl 15 milyon transit yolcunun aklını çelerek neler kaçırdığını kendine göstererek bir dahaki sene seyahat programında İstanbul’u ve Türkiye’yi tatil programına almasını sağlamak. Bir 15 milyon da İstanbul’dan giriş yapıp sonra ülkesine dönen misafir var. Onlara da Anadolu’nun genelindeki kültürel zenginliklerimizi, tarihi zenginliklerimizi tanıtıp bir dahaki sene farklı bir programla Türkiye’ye gelmesi için yeni bir amaç yaratmaya çalışıyoruz” dedi.
ESERLER HER YIL DEĞİŞTİRİLECEK
Müzedeki eserlerin her yıl değiştirileceğini kaydeden Bakan Ersoy, “Bin metre kareden fazla alanda dünyanın en büyük havalimanı müzesi. En on teknolojilerin kullandığı bir müze. İstanbul gibi destinasyonların ‘devamlı misafir’ dediğimiz her yıl gelen bazen yılda iki kere gelen bir kitlesi var. Onları da unutmadık. Her yıl içerideki konsepti değiştirip yeni zenginliklerimizi tanıtım ortamı yaratarak onların defalarca Türkiye’ye gelmesini sağlayacak bir konsepti bugün itibari ile hayata geçiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst düzey yolculuk deneyiminin yanı sıra küresel aktarma merkezi olan İstanbul Havalimanı, Türk kültürünün dünya vatandaşlarına tanıtılması amacıyla Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek İstanbul Havalimanı Müzesi’ni yolcularının hizmetine sundu.
MÜZESİ OLAN HAVALİMANLARI ARASINA KATILDI
İstanbul Havalimanı, yolculuk deneyiminin önemli parçalarından olan kültür ve sanat faaliyetlerinin merkezi olmak için önemli bir adım atarak San Francisco, Amsterdam, Atina, Kahire gibi pek çok dünya şehrinden sonra müzesi olan önemli havalimanları arasına katıldı.
İSTANBUL HAVALİMANI MÜZESİ’NDEKİ İLK SERGİ: “TÜRKİYE’NİN HAZİNELERİ; TAHTIN YÜZLERİ”
İstanbul Havalimanı Müzesi’nde ziyaret edilecek ilk sergi olan “Türkiye’nin Hazineleri; Tahtın Yüzleri” koleksiyonundaki insanlık tarihinin bilinen ilk barış antlaşması “Kadeş Antlaşması” ile Osmanlı Sultanlarına ait “Tılsımlı Gömlekler/Kaftanlar” gibi ilgi çekici pek çok eseri ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor.
Tasarım çalışmalarında, etkileyici bir mekân, farklı sergi yöntemleri, teknoloji ile tarihi buluşturan çalışmalara yer verilen İstanbul Havalimanı Müzesi, yalnızca havalimanı müzeleri arasında değil, genel anlamda müzecilik alanında ses getirecek uygulamaları, özgün tasarımı ve kurgusu ile hedeflenenin üzerinde bir içerikle ziyaretçilerini kültür ve sanat eserleri ile buluşturmaya hazırlanıyor.
İstanbul Havalimanı Müzesi, havalimanı müzeleri arasında dünyadaki en büyük kapalı alana sahip müzelerden biri olmasının yanı sıra, yolcuların beğenisine sunduğu eşsiz koleksiyon ile dikkatleri üzerine çekiyor.
YABANCILARIN TÜRKİYE’YE İLGİSİ ARTACAK
Kültür ve sanata verdiği destekle ön plana çıkan İstanbul Havalimanı, yeni hizmete giren müzesiyle havalimanındaki yolculuk deneyimini artırırken, İstanbul’a gelen her turiste Türk kültürünün tanıtılması ve ülke turizmine katkı sağlanması da amaçlanıyor. İstanbul Havalimanı Müzesi ile yabancı yolcuların Türkiye’ye ilgilerinin artması hedeflenirken, müzenin her yıl farklı bir konseptle yolcuları karşılaması planlanıyor. Anadolu medeniyetlerinin dünya kültür tarihine miras olarak sunduğu eserlerin yer alacağı müzede, ayrıca çocuklar için de bölümler bulunuyor. Müzede çocukların kültürümüzün en değerli parçalarını keşfetmesini sağlayacak interaktif oyun ve uygulamalara da yer veriliyor. Müzede ayrıca Türkiye’de olan UNESCO Dünya Kültür Mirası içinde yer alan 18 eserin de tanıtımları da yapılıyor.
“İSTANBUL HAVALİMANI’NIN HER ANLAMDA BULUŞMA MERKEZİ OLMASINI İSTİYORUZ”
İstanbul Havalimanı Müzesi’nin hizmete açılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu; “Havalimanları insanların yeni yerler keşfetmesine olanak sağlayan ilk duraklar olarak hayatımızda önemli bir yere sahip. Bu yaklaşımla, havalimanında geçirilen zamanı eşsiz bir yolculuk deneyimine dönüştürme hedefiyle İstanbul Havalimanı’nda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, yolcularımızın seyahat stresinden uzaklaşıp sanata, kültüre odaklanarak güzel ve akılda kalıcı bir yolculuk deneyimi yaşamasıdır. “Türkiye’nin Hazineleri; Tahtın Yüzleri” sergisi kapsamında tarih öncesi Göbeklitepe ve Çatalhöyük dönemlerinden kalma eserler ile tarih çağlarındaki Anadolu uygarlıklarına, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserler sergileniyor. Tarihe iz bırakmış 15 döneme ve dönemini temsil eden lider ve hükümdarlara yer verilen bir animasyon çalışması da müzemizde yer alıyor.
Bu müze ile tek tek görülmesi mümkün olmayan bazı orijinal eserler, tek bir çatı altında toplanmış oldu. Türkiye’ye giriş yapan her yolcu, tek bir müzede tarihimizdeki önemli eserleri görme fırsatına sahip olacaktır. Küresel aktarma ve dünyanın buluşma merkezi olan İstanbul Havalimanı’nın kültür ve sanat alanları gibi her anlamda da buluşma merkezi olmasını amaçlıyoruz. Kültür ve sanata verdiğimiz önemin göstergesi olarak, İstanbul Havalimanı Müzesi’nin ülke tanıtımımıza da katkı sağlamasını planlıyoruz. Özellikle havalimanımızdan transit uçuş yapan yabancı yolculara ülkemizin kültürel değerleri ile dokunabilir, bir sonraki uçuşlarında ülkemize gelmelerini sağlayabilirsek ülke turizmimize de önemli bir katkı sunmuş olacağız. Her zaman altını çizdiğim gibi; yaptığımız işin başı da sonu da insan. İstanbul Havalimanı’nda insana dokunan, Türkiye’ye değer kazandıracak her projenin destekçisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |