Havalimanı yönetimi, günler süren eylemlerin ardından, protestocuların belirli alanlara girişini yasaklayan geçici bir mahkeme kararı alındığını bildirdi. Karara göre, havalimanı yönetiminin belirlediği alanların dışında protesto eylemleri yapılması önlenecek. Pasaport ve biletini göstermeyenler terminal binasına giremeyecek.
DÜNYANIN EN YOĞUN 8.HAVALİMANI
Her yıl yaklaşık 75 milyon yolcunun kullandığı dünyanın en yoğun 8’inci havalimanı, geçen Cuma gününden bu yana her gün yönetim karşıtı eylemlere sahne oldu. Pazartesi günkü eylemler de yüzlerce uçuşun iptal edilmesine yol açmıştı.
Dün gece neler oldu?
Dün geceki eylemlerde protestocuların yaralı bir kişiyi alıkoymasının ardından olaylar çıktı. Bazıları, bu kişinin Çin ajanı olduğunu öne sürdü. Ancak sağlık görevlileri söz konusu kişiyi sedyeye koyarak, ambulansa götürmeyi başardı. Onlarca polis aracının önü göstericiler tarafından kesilirken, çevik kuvvet polisi terminale girerek, göstericilere biber gazıyla müdahale etti.
İçeride çekilen görüntülerde, bir polis memurunun bir ara silahını çıkardığı görüldü. Reuters haber ajansı, en az 2 göstericinin polis tarafından götürüldüğünü bildirdi. Bir kadını itekleyen polis memuru ise protestocular tarafından dövüldü. Gazeteci kimliği altına saklandığı düşünülen Çinli başka bir kişi protestocular tarafından bağlandı ve alıkondu.
Global Times gazetesinin genel yayın yönetmeni Hu Xijin, Twitter üzerinden bu kişinin muhabirleri olduğunu duyurdu. Bu kişi daha sonra ambulans ile havaalanından ayrıldı.
Hong Kong polisi daha önce şehir merkezindeki gösterilerde yönetim karşıtı protestocu kılığına bürünmüş memurlar görevlendirdiklerini itiraf etmişti.
Hong Kong'da son 10 haftadır hükümet karşıtı eylemler yapılıyor ve protestoların azaldığına dair bir işaret yok. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, polisin göstericilere karşı orantısız güç kullandığına yönelik iddiaların soruşturulması gerektiğini söyledi.
Çin yetkilileri ise Hong Kong'daki gelişmelere müdahale edebileceklerini söylüyor. Uzmanlar, Hong Kong'daki gösterilerin ve siyasi çalkantının Asya borsalarında huzursuzluk yarattığını belirtiyor. Hang Seng endeksi güne yüzde 1,1 değer kaybıyla başlamıştı.
Gösteriler nasıl başladı?
Hong Kong'daki gösteriler Haziran ayında suç işlediklerinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkan veren tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı. Her ne kadar yasa tasarısı askıya alınsa da göstericiler, "Çin'in boyunduruğuna karşı çıkmak amacıyla" gösterilerine düzenli aralıklarla devam ediyor. Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesi. Bu yarı özerk bölge, İngiltere'nin 1842'de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997'de yeniden Çin'in hâkimiyeti altına girmişti. Ancak Hong Kong'da medya özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı yasal güvence altında. Göstericiler ise tartışmalı tasarının yasalaşması halinde Hong Kongluların özgürlüklerinin kısıtlanacağını ve düzenlemenin muhaliflerin susturulması için kullanılabileceğini savunuyor.
Protestocular son gelişmeler sonrası ise polisin göstericilere yönelik tutumuyla ilgili olarak bağımsız bir soruşturma açılmasını ve gözaltındaki tüm göstericilerin serbest bırakılmalarını talep ediyor.
BBC Türkçe
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |