AVUSTURYA’DAN ‘SIĞINMACI‘ ÇEKİNCESİ
Avusturya'nın sığınmacı akını korkusuyla Doğu Avrupa ülkelerinin Schengen Bölgesine tam üye olmasına karşı çıkması nedeniyle kara sınırı kontrolleri devam edecek. Kısmi üyeliğe rağmen iki ülkenin hava ve deniz sınırlarındaki kontrollerin kaldırılması önemli bir sembolik değer taşıyor.
ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI
Dış politika analisti Stefan Popescu'ya göre Schengen'e kabul, Bulgaristan ve Romanya için "onur ve Avrupa Birliği'ne üye olma meselesini" simgeleyen "önemli bir kilometre taşı". Popescu verdiği bir demeçte, "Diğer Avrupa vatandaşlarından ayrı bir şeritte yürümek zorunda kalan herhangi bir Rumen, farklı muamele gördüğünü hissetti." ifadelerini kullandı.
Fransa'da yaşayan 35 yaşındaki Bulgar pazarlama yöneticisi Ivan Petrov ise, daha az stresli seyahat etme ve zamandan tasarruf etme konusunda istekli olduğunu söyledi.
Bulgaristan ve Romanya'nın Pazar gününden itibaren katılmasıyla Schengen Bölgesi 29 üyeden oluşacak. 27 Avrupa Birliği üye devletinden 25'inin yanı sıra İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn da bu gruba katılacak.
Romanya hükümetine göre, Schengen kuralları dört deniz limanı ve 17 havalimanında geçerli olacak ve ülkenin başkenti Bükreş yakınlarındaki Otopeni Havalimanı, Schengen uçuşları için en büyük merkez görevi görecek. Hükümet, "yolcuları desteklemek ve Romanya'yı yasadışı yollardan terk etmek isteyenleri tespit etmek" için sınır polisinden göçmenlik memurlarına kadar daha fazla personelin havalimanlarına görevlendirileceğini açıkladı. Sahte belgelere sahip kişileri ortaya çıkarmak ve küçükler de dahil olmak üzere insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için rastgele kontroller de gerçekleştirilecek.
400 MİLYON İNSAN SERBEST SEYAHAT EDİYOR
Bulgaristan ve Romanya yıl sonuna kadar Schengen'e tam olarak entegre olmayı umuyor, ancak Avusturya şu ana kadar onların hava ve deniz yoluyla katılmasına izin vermekten vazgeçti.
Romanya ve Bulgaristan'ın ardından AB'ye katılan Hırvatistan, Ocak 2023'te Schengen'in 27. üyesi olarak onları geride bıraktı. 1985 yılında oluşturulan bu yasayla 400 milyondan fazla insan Schengen Bölgesi içinde iç sınır kontrolleri olmadan serbestçe seyahat edebiliyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |