pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
BURUN ÜSTÜ DALIŞ YAPMIŞ
BURUN ÜSTÜ DALIŞ YAPMIŞ
SUNEXPRESS UÇAĞI ACİL İNİŞ BİLDİRDİ
SUNEXPRESS UÇAĞI ACİL İNİŞ BİLDİRDİ
ANTALYA HAVALİMANI’NDA FACİADAN DÖNÜLDÜ
ANTALYA HAVALİMANI’NDA FACİADAN DÖNÜLDÜ
UÇAKTAN YANARDAĞ MANZARASI
UÇAKTAN YANARDAĞ MANZARASI
28 Nisan 2022 Perşembe - 16:26

BOEING İLK ÇEYREK SONUÇLARINI AÇIKLADI

Boeing, ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. İşte ABD’li havacılık devinin 2022’in ilk 3 ayında elde ettiği finansal sonuçlar…

BOEING İLK ÇEYREK SONUÇLARINI AÇIKLADI

2022 yılı ilk çeyrek

737 üretimi ve teslimatlarındaki artış devam ederken, 787 sertifikasyon planı ABD Sivil Havacılık İdaresi’ne (FAA) sunuldu.

777-8 kargo uçağı lansmanı yapıldı. İlk 777-9 teslimatının 2025 yılında yapılması öngörülüyor.

Ukrayna’daki savaşın etkilerinin yanı sıra sabit fiyatlı savunma geliştirme programlarından kaynaklanan masraflar oluştu.

Faaliyet nakit akışı -3,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2022 yılı için pozitif nakit akışı beklentisi devam ediyor.

Gelirler 14,0 milyar dolar, GKGMİ hisse başına zarar -2,06 dolar ve GKGMİ dışı hisse başı esas faaliyet zararı -2,75 dolar olarak gerçekleşti.

Yaklaşık 4.200 ticari uçakla birlikte toplam rezerv 371 milyar dolara ulaştı.

Tablo 1. Özet Mali Sonuçlar

İlk Çeyrek

     

(Hisse başı veriler hariç, milyon dolar)

2022

 

2021

 

Değişim

 
             

Gelirler

$13.991

 

$15.217

 

% (8)

 
             

GKGMİ

           

Faaliyetlerden Elde Edilen Zarar

($1.169)

 

($83)

 

-

 

Faaliyet Zararı Oranı

% (8,4)

 

% (0,5)

 

-

 

Net Zarar

($1.242)

 

($561)

 

-

 

Hisse Başına Zarar

($2,06)

 

($0,92)

 

-

 

Faaliyet Nakit Akışı

($3,216)

 

($3.387)

 

-

 

GKGMİ dışı

           

Esas Faaliyet Zararı

($1.452)

 

($353)

 

-

 

Esas Faaliyet Zarar Oranı

% (10,4)

 

% (2,3)

 

-

 

Hisse Başı Esas Faaliyet Zararı

($2,75)

 

($1,53)

 

-

 

Boeing, ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre; gelirler, ticari satış sonrası hizmetler hacmiyle kısmen dengelenen düşük savunma hacmi ve sabit fiyatlı savunma geliştirme programlarındaki masrafların etkisiyle 14,0 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ukrayna’daki savaşın etkileri nedeniyle yapılan 212 milyon dolarlık vergilendirme öncesi masrafın yansımasıyla, GKGMİ hisse başına zarar -2,06 dolar, GKGMİ dışı hisse başı esas faaliyet zararı ise -2,75 dolar olarak gerçekleşti (Tablo 1). Boeing, bu çeyrekte -3.2 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı kaydetti.  

Boeing Başkan ve CEO’su David Calhoun, “2022 yılının ilk çeyreği, tüm dünyaya, sanayimize ve faaliyetlerimize yeni zorluklar getirmesine rağmen, ekiplerimizin performansından ve ana taahhütlerimizi yerine getirme noktasında kaydettiğimiz istikrarlı ilerlemeden gurur duyuyorum. 737 MAX üretim ve teslimatlarını artırmanın yanı sıra sertifikasyon planımızı FAA’ya sunarak 787 programında önemli bir aşama kaydettik. Savunma ve ticari geliştirme programlarımızda oluşan baskılara rağmen, 2022 yılı içinde pozitif nakit akışı sağlama doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz. Sertifikasyon gereksinimlerine yönelik çalışmalarımızı sürdürürken ve birçok ana programı üretim aşamasına gelecek şekilde olgunlaştırırken kendi performansımıza odaklanmaya devam ediyoruz. Kalite ve uçuş güvenliğinde liderlik ederken, tüm operasyonlarımızda istikrarı korumak, müşterilerimize taahhütlerimizi yerine getirmek ve Boeing'i sürdürülebilir bir gelecek için konumlandırmak amacıyla doğru aksiyonları alıyoruz.” dedi.

Bu çeyrekte faaliyet nakit akışı, tercih edilmeyen fatura zamanlaması nedeniyle -3.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çeyrek başında 16,2 milyar dolar olan nakit ve satılabilir senet yatırımları, özellikle faaliyet nakit çıkışları ve borç ödemeleri nedeniyle 12,3 milyar dolara geriledi. Şirketin kullanılmamış 14,7 milyar dolarlık kredi olanağına erişimi bulunuyor.  

Çeyrek sonu toplam şirket rezervi, 371 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ticari Uçaklar    

Ticari Uçaklar ilk çeyrek geliri, geniş gövdeli uçak teslimatı zamanlamasının yüksek 737 satışları ile kısmen dengelenmesiyle bir miktar azalarak 4,2 milyar dolara geriledi. İlk çeyrek faaliyet zararı oranı ise, Ukrayna’daki savaşın etkilerinin getirdiği masraflar, yüksek araştırma ve geliştirme masrafının dahil olduğu olağandışı maliyetler ve dönem harcamalarını yansıtarak yüzde -20,6 olarak gerçekleşti.

Boeing 737 MAX’ın tüm dünyada güvenli bir şekilde hizmete dönüş neredeyse tamamlanırken, filo 2020 yılının sonlarından bu yana toplamda bir milyon saatten fazla uçuş saatine ulaştı. 737 üretim oranı artmaya devam etti ve yılın ikinci çeyreğiyle birlikte ayda 31 uçak üretilmesi bekleniyor.

Boeing, 787 programıyla ilgili olarak FAA’ya sertifikasyon planını sundu. Mevcut 787 uçaklarının gözden geçirilip düzeltilmesi işlemi tamamlanırken, Boeing, teslimatların yeniden başlamasının zamanlamasına ilişkin FAA ile çalışmalarını sürdürüyor. Bu program altındaki uçak üretim oranı, teslimatların yeniden başlamasına kadar çok düşük seyretmeye devam edecek ve bu oranın zaman içinde kademeli bir şekilde ayda 5 uçak seviyesine dönmesi bekleniyor. Boeing, 787 programındaki olağandışı maliyetlerin yaklaşık 2 milyar dolara (bu çeyrekte kaydedilen 312 milyon dolar dâhil) ulaşacağını ve bu maliyetlerin büyük bir kısmının 2023 yılı sonuna kadar ortaya çıkacağını öngörüyor.

Boeing, bu çeyrekte, Katar Havayolları’ndan aldığı siparişle birlikte 777-8 kargo uçağı lansmanını yaptı. Sertifikasyon koşullarını karşılamak için gerekli zamanın güncellenerek hesaplanmasıyla birlikte, ilk 777-9 uçağının teslimatının 2025 yılı içinde yapılması bekleniyor. 777-9 üretim hızında, envanteri ve değişiklik yapılması gereken uçak sayısını en aza indirmek amacıyla, 2023 yılında gerçekleşmesi planlanan geçici bir duraklamanın dahil olduğu düzenlemeler yapılıyor. Bu kapsamda, yılın ikinci çeyreğinde başlayıp 777-9 üretimine yeniden başlayana kadar sürecek yaklaşık 1,5 milyar dolarlık olağandışı maliyet oluşacak. 777 programı, ayrıca, 2023 yılı sonunda başlayacak şekilde kargo uçağı kapasitesini artırmak için 777-9 üretim hızında yapılan düzenlemelerden yararlanacak.

 Ticari Uçaklar, ilk çeyrekte 95 uçağın teslimatını tamamladı. Ticari Uçaklar rezervinde 291 milyar dolar değerinde yaklaşık 4.200 uçak bulunmaktadır.

Savunma, Uzay ve Güvenlik

VC-25B ve T-7A Red Hawk’ın dahil olduğu sabit fiyatlı geliştirme programlarından kaynaklanan masraflar ve düşük hacim nedeniyle, Savunma, Uzay ve Güvenlik ilk çeyrek geliri 5,5 milyar dolara, ilk çeyrek faaliyet zararı oranı ise yüzde -16.9’a geriledi. VC-25B programında, temelde, yüksek tedarik harcamaları, teknik gereksinimleri tamamlama maliyetleri ve gecikmelerin yeniden programlanması nedeniyle 660 milyon dolarlık masraf oluştu. T-7A Red Hawk programında ise, tedarik zinciri kısıtlamaları, COVID-19 ve enflasyonist baskılar nedeniyle 367 milyon dolar düzeyinde masraf kaydedildi.   

Savunma, Uzay ve Güvenlik, bu çeyrekte, ABD Ordusu Özel Harekât Kuvvetleri için 6 adet MH-47G Block II Chinook helikopteri üretim anlaşması imzaladı. SB>1 DEFIANT’ın görev profili uçuşları tamamlanırken, T-7A Red Hawk üzerinde 400’üncü test uçuşu gerçekleştirildi. Savunma, Uzay ve Güvenlik, bu çeyrekte ayrıca, Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri için ilk P-8A’nın üretimine başladı ve 41 uçak teslim etti.  

Savunma, Uzay ve Güvenlik rezervi, yüzde 33’ü ABD dışındaki müşterilerden gelen siparişler olmak üzere 60 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Satış Sonrası Hizmetler

Özellikle ticari satış sonrası hizmetlerdeki yüksek hacmin ve tercih edilen satış karmasının sonucu olarak, Satış Sonrası Hizmetler ilk çeyrek geliri 4,3 milyar dolara, ilk çeyrek faaliyet kazanç oranı da yüzde 14,6’a yükseldi.

Satış Sonrası Hizmetler, bu çeyrekte Etihad Havayolları’nın 787 filosu için yakıt tasarrufuna yönelik dijital çözümler anlaşması ve ABD Hava Kuvvetleri ile KC-135 yatay stabilizatör anlaşması imzaladı. Satış Sonrası Hizmetler, ayrıca, Air Transport Services Group’tan Boeing 767 dönüştürülmüş kargo uçağı siparişi aldı ve 767 dönüştürülmüş kargo uçakları için ek kapasite oluşturma planlarını açıkladı.

Ek Mali Bilgi

Tablo 2. Ek Mali Bilgi

İlk Çeyrek

 

(Milyon dolar)

2022

 

2021

 

Gelirler

       

Boeing Capital

$46

 

$60

 

Dağıtılmamış kalemler, mahsuplaşmalar ve diğerleri

($13)

 

($46)

 

Faaliyet Kazançları/(Zararları)

       

Boeing Capital

($36)

 

$21

 

FAS (finansal muhasebe standartları)/CAS(ABD maliyet muhasebe standartları) hizmet maliyet düzenlemeleri

$283

 

$270

 

Diğer dağıtılmamış kalemler ve mahsuplaşmalar

($260)

 

($364)

 

Diğer gelirler, net

$181

 

$190

 

Faiz ve borç masrafı

($630)

 

($679)

 

Efektif vergi oranı

%23,2

 

%1,9

 

Boeing Capital’in çeyrek sonundaki net portföy dengesi 1,6 milyar dolar olurken, faaliyetlerden elde edilen kazanç, özellikle Ukrayna’daki savaşla ilgili zararların karşılanması nedeniyle geriledi. 2021 yılının ilk çeyreğiyle karşılaştırıldığında, diğer dağıtılmamış kalemler ve mahsuplaşmalardan kaynaklanan gelir ve kazançlardaki değişim, temel olarak, azalan hisse bazlı plan gideri ve ertelenmiş tazminat giderinden kaynaklandı. İlk çeyrek efektif vergi oranı, büyük oranda, vergilendirme öncesi zararın vergi indirimini ve gerçekleştirilebilir Ar-Ge vergi indirimlerini yansıtmaktadır.     

 
CORENDON AVRUPA’DA ACENTELERLE BULUŞTU
 
TÜRK HAVA KUVVETLERİ ÇEKİLDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CORENDON AVRUPA’DA ACENTELERLE BULUŞTU
Corendon Airlines yönetimi, Hollanda ve Almanya’da organize edilen iftar ...
THY’DEN 161 MİLYON DOLAR NET KAR
Türk Hava Yolları, talepteki güçlü toparlanma ile yılın ilk çeyreğini ...
HAVACILIK MESLEK YASASI İÇİN YENİ ADIM
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği(TALPA), Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk ...
 
KALİNİNGRAD'DAN ANTALYA'YA SEFER YAPACAK
Türk Hava Yolları (THY), Rusya’nın Kaliningrad kentinden Antalya’ya doğrudan seferlere başlayacak.
THY’NİN BİYOYAKIT UÇAĞI GÖKLERDE
Türk Hava Yolları, çevre dostu biyoyakıt kullandığı uçağına yaprak desenlerinden ...
UÇAKLARDA MASKE TAKMAK ZORUNLU MU?
Uçaklarda maske takmak zorunlu mu? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca o soruya ...
 
ALMATI'DAN LONDRA VE BODRUM'A UÇACAK
Air Astana, 12 Mayıs’ta Kazakistan'ın batısında bulunan Aktau aktarmalı ...
EMIRATES DİJİTAL STRATEJİSİNİ AÇIKLIYOR
Emirates, on milyonlarca dolarlık yatırım taahhüdünün verdiği güçle, yolcularına ...
TAV İLK ÜÇ AYDA 10 MİLYON YOLCU AĞIRLADI
TAV Havalimanları ilk çeyrekte 4,3 milyon dış hat ve 5,7 milyon iç hat ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
GAZETECİLİK MESLEĞİ VE SOSYAL MEDYA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası