pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
UÇAKTAN YANARDAĞ MANZARASI
UÇAKTAN YANARDAĞ MANZARASI
BULGARİSTAN VE ROMANYA SCHENGEN’DE
BULGARİSTAN VE ROMANYA SCHENGEN’DE
THY’YE BİR FİNANSMAN ÖDÜLÜ DAHA
THY’YE BİR FİNANSMAN ÖDÜLÜ DAHA
THY HİZMET İHRACATINDA LİDER
THY HİZMET İHRACATINDA LİDER
18 Ocak 2023 Çarşamba - 10:02

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: BUGÜN OLSA YAPILAMAZDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nın gurur duyulacak bir proje olduğunu belirterek, “Bu proje Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü gösteriyor. Önümüzdeki 100 yıla damgasını vuracak, İstanbul’un havalimanı ihtiyacını 100 yıl kapatmış çok ciddi bir projedir. Bugün bu projeyi yapmaya kalkarsak yatırımın maliyeti neredeyse iki katına çıkardı ve bu tedarik zincirleriyle yapamazdınız bunu.” dedi.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: BUGÜN OLSA YAPILAMAZDI

İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği’ni ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2022 yılını değerlendirerek, Bakanlık olarak 2023 yılına ilişkin bazı projeleri açıkladı.

HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİR İŞ DEĞİL

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nın 75 milyon metre karelik yaşamın olmadığı bir alana inşa edilerek ekonomiye ve hayata kazandırıldığını hatırlatarak, “Hepsinden önemlisi İstanbul’un ihtiyacı olan böyle bir havalimanını bu kadar kısa sürede, devletin kasasından bir kuruş çıkmadan 10 milyar Euro’luk yatırımla Türkiye’nin ekonomisine kazandırmak, dünyaya kazandırmak herkesin yapabileceği bir iş değil. Burası gurur duyulacak projelerden birisi. Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü gösteriyor bu proje. Önümüzdeki 100 yıla damgasını vuracak, çok ciddi bir proje. Yazın burada günlük bin 400 uçak, 230 bin yolcu, 200 bine varan istihdam var. Türkiye’yi uçuran projelerden bir tanesi burası. Bu işi bu şekilde başarılı şekilde yönetmek, bugünlere getirmek hakikaten gurur dolu bir iş. Bu proje İstanbul’un 100 yıllık havalimanı ihtiyacını kapatmış bir proje” dedi.

2022 yılını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak çok hareketli geçirdiklerini anlatan Karaismailoğlu, “2022 çok önemli yatırımlarımızın bitirildiği ve önemli yatırımlarımızın başlangıcı olan bir yıl olarak geçti. Sadece havayolunda değil, karayollarında, demiryollarında olağanüstü bir çaba gösteriyoruz. Ekonomilerin küçüldüğü, ticaretin daraldığı bir dönemde Türkiye yatırımlarına artırarak devam ediyor. Bu işler güçlü bir irade, güçlü bir lider ister. O güçlü lider de bizde var. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu yatırımlar ve Türkiye’nin büyümesi hızlı bir şekilde devam edecek.” dedi.

HAVALİMANI YATIRIMLARI

2022’nin ilk 6 ayında Covid-19 pandemisinin etkilerinin devam ettiği bir süreç yaşandığını belirten Karaismailoğlu, “Buna rağmen İstanbul Havalimanı 65 milyon yolcuyu geçerek beklediğimizin üzerinde performans geliştirdi. Bununla birlikte Sabiha Gökçen Havalimanı da 30 milyonu aşan bir yolcuya ev sahipliği yaptı. İki havalimanı birlikte büyüyorlar. Yine Antalya Havalimanı’nda aynı şekilde 32 milyona kadar çıkan bir yolcu vardı 2022’de. Orasını İstanbul Havalimanına benzer bir modelle, 765 milyon Euro’luk bir yatırımı devletin kasasından bir kuruş çıkmadan yaptırıyoruz. 2025 yılına kadar bu yatırım devam edecek, bittiğinde yıllık tam 80 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı olacak. İç hatlar, dış hatlar terminali, apron alanı, teknik hacimlerle birlikte bu 765 milyon Euro’luk yatırım hızlı şekilde devam ediyor.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda da üçüncü pisti yapmamız gerekiyordu ve ilave kule, ilave terminaller tam 300 milyon Euro yatırım yapmamız gerekiyordu. Yine devletten bir kuruş çıkmadan işletmeciye yaptıracağız. 2025 yılına kadar bu iş bitecek ve 2025’ten sonraki 25 yıllık işletme için de 560 milyon Euro devletimize kira ödeyecek. Bunun da yüzde 25’i olan 140 milyon Euro’yu 90 gün içinde ödeyecek. Antalya da işletme ihalesinde 8.5 milyar Euro’luk bir kira geliri üzerinden yüzde 25’i peşin aldık. 2.138 milyar Euro’yu da ülkemizin kasasına 2022 yılı Mart ayında koyduk. Yap-İşlet-Devret projelerimiz birbirlerini tamamlıyorlar. İstanbul Havalimanı 65 milyon yolcuyu geçti, seneye de inşallah 70 milyon yolcuyu bulur, en az 70 milyon diyoruz. Bu artarak devam edecek. Burası Türkiye’ye yüzyıllar boyu hizmet edecek. Bu projeleri bir defa yapıyorsunuz ama bunları 100 yıl kullanıyorsunuz. Büyük, güçlü ülkeler bunlar üzerinde yükseliyor” şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu - Haberair.com Genel Yayın Yönetmeni Süleyman ŞEN

KAĞITHANE-İSTANBUL HAVALİMANI METROSU

Pazar günü hizmete girecek Kağıtlane-İstanbul Havalimanı metrosuyla ilgili bilgi veren Bakan Karaismailoğlu şöyle konuştu:

“İnşallah bu Pazar günü metrosuyla hem Türkiye’ye hem dünyaya hizmet edecek Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı metromuzu Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açmış olacağız. Önce Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasını açıyoruz. Kağıthane’den başlayan metromuz Hasdal-Kemerburgaz-Göktürk-İhsaniye-İstanbul Havalimanı ve İstanbul Havalimanı Kargo Terminalleri olmak üzere işletmeye başlıyoruz. Önümüzdeki yaza da girmeden inşallah Kağıthane-Gayrettepe arası 3.5 kilometre bunu da inşallah haziran ayına varmadan açarak Gayrettepe istasyonumuz Zincirlikuyu Metrobüs istasyonumuz, Gayrettepe istasyonumuzla birlikte Maslak, Hacıosman’a uzanırken, bir taraftan da Taksim’e Yenikapı’ya kadar uzanmış olacağız. Pazar günü açacağımız Kağıthane-İstanbul Havalimanı istasyonumuzla birlikte Mecidiyeköy - Mahmutbey hattını Kağıthane istasyonu ile entegre olarak buradan da hem Mecidiyeköy hem Taksim ve diğer metro hatlarıyla da entegrasyonunu sağlamış olacağız. Önümüzdeki yıl da Arnavutköy, Başakşehir ve Marmaray’a kadar uzanan bölümü var. Orayı da inşallah yılsonu itibarıyla bitirdiğimizde burası 69 kilometre uzunluğunda devasa bir metro hattı olacak. Pazar günü açacağımız kesim de yaklaşık 34 kilometre uzunluğunda olacak. Artık İstanbul’un bütün mahalleriyle bağlanmış olacağız bu 69 kilometre tamamlandığında. Ayrıca Çam ve Sakura Şehir Hastanesi metromuzu da önümüzdeki yıl açtığımızda Arnavutköy-Küçükçekmece arası bittiğinde düşünün; Bakırköy sahilden D-100 üzerinden Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Başakşehir, Mahmutbey, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi hepsini Çam ve Sakura, Kayaşehir üzerinden havalimanına bağlamış oluyoruz.

ANKARA-İSTANBUL HIZLI TREN HATTI

Bu şehrin metro planları yapılırken tam 1100 kilometre metroya ihtiyacını olduğunu o zamanlar biz planlamıştık. Hepsini puzzel’ın birer parçaları olarak birbirlerine bağlıyoruz. Bu Pazar günü 34 kilometrelik Kağıthane- İstanbul Havalimanı’nı bağlıyoruz. Bir taraftan da yakın zamanda onun da ihalesini yapacağız; Ankara-İstanbul Hızlı Tren hattı Gebze’den ayrılarak Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı’na kadar ulaşıp buradan Avrupa’ya doğru devam edecek. İstanbul Havalimanı Metro İstasyonu ile İstanbul Havalimanı arasına gelecek bu hızlı tren istasyonu. İstanbul Havalimanı’nı hızlı tren ağımızda buluşturacağız. İstanbul Havalimanı yaptığımız gurur verici, kıymetli işlerden bir tanesi.

SİNYALİZASYONU ASELSAN YAPIYOR

Kağıthane-İstanbul Havalimanı metrosunun kendine has özellikleri var. 34 kilometre olması ile birlikte yerli ve milli sinyalizasyon kullanılıyor burada. Dünyada 5-6 tane firmanın tekelinde olan bir işti. Hem yüksek maliyetler hem bitmek bilmeyen işler… Bir de ilave bir ihtiyaç olduğunda onların keyfi ücretleri ile yüz yüze kalıyorduk ama burada ASELSAN ile iş birliği yaparak yerli ve milli sinyalizasyonu burada ilk defa kullandık. Artık bundan sonraki bütün metrolarda bunu kullanacağız. Demiryolu araçları yüzde 60 yerlilikle Ankara’da üretiliyorlar. Burası 34 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun metrolarından bir tanesi. Bu metro hattında aynı anda 10 tünel açma makinesi çalışan tek metro burası. Dünyanın en iyi havalimanı, dünyanın en iyi metrosu inşallah Türkiye’nin en hızlı metrosu olarak da hizmet verecek.

BİR YANDAN DEZENFORMASYONLA UĞRAŞIYORUZ

Buraya uçak inemeyeceğini söyleyenler oldu. Dezenformasyon hiçbir zaman bitmiyor. Vatan, millet hayrına hiçbir iş yapmamış kişilerin oturdukları yerden bir yandan da dezenformasyonla da mücadele ediyoruz. Bugün burası Avrupa’nın bir numarası, dünyanın da en iyi havalimanı oldu. Burası dört başı mamur bir havalimanı. Sabiha Gökçen’e inemeyen uçaklar buraya indi geçtiğimiz günlerde. Türkiye’nin, İstanbul’un Avrupa yakasının böyle bir havalimanına ihtiyacı vardı. Atatürk Havalimanı kapasitesini tamamen doldurmuştu, hizmet verilemez hale gelmişti. O yüzden ülkemizdeki 100 yılı bu şekilde planlayarak havalimanı konusundaki o açığı kapattık. Bununla birlikte 26 olan havalimanı sayısını 57’ye çıkararak havalimanını halkın yolu yaptık. Millet uçmaya başladı, günübirlik seyahat etmeye başladı. Yıllar önce uçağa binmek çok lüks ve gökteki bir cisim gibiydi çoğumuz için. 30 milyon olan yolcu sayısı bugün 210 milyona çıktı. Bunlar kolay işler değil. İnşallah devam edeceğiz…

KULAK ASSAYDIK TÜRKİYE BÜYÜYEMEZDİ

Bu altyapı projelerine karşı çıkmak ülkenin gelişmesine karşı çıkmak demektir. Dikkat ederseniz savaşan ülkeler birbirlerine zarar vermek için ilk önce ulaştırma alt yapılarını ortadan kaldırıyorlar. Niye? Ülkesinin gelişmesini önlemek için, onun bağlantılarını ortadan koparmak için. Bunların yaptığı aynı şekilde. Gezi olaylarında ‘bu projeleri yapmayın’ demek ülkeye düşmanlıktır. Biz bunlara kulak assaydık Türkiye büyümezdi ki! Kendi kabuğu içinde bu meselelerle boğuşan bir ülke haline gelirdi ama bugün bakın dünyada nerede sorun varsa Türkiye görüşü nedir diye aranan bir ülke. Bunları yapabilmek için güçlü bir lider ve güçlü bir irade gerekiyordu. Bizde de Allah’a şükür o güçlü lider var, onun sayesinde güçlü irade de var.

Biz bugün 2053 yılına kadar yapacağımız bütün projeleri planladık, o güçle devam ediyoruz. Türkiye artık geri dönülemez bir yola girdi. Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma yolunda Türkiye çok çok daha ilerleyecek. Doğru zamanda doğru yatırımlar yapıldı. Ulaştırma alanında küçük bir yatırım yaptığınızda onun 10 katı üretime etki ediyorsunuz. Milli gelire en az 6 kat etki ediyorsunuz. O yüzden ihracat rakamlarının artmasının nedeni, ulaştırma altyapısı sayesinde üretim artıyor, istihdam artıyor, turizm gelişiyor, tarım ilerliyor. Türkiye çok iyi yolda.

BUGÜN YAPAMAZDIK

Bu projeyi yapıldığı zaman yapmasaydık, bugün birçok projeyi yapamazdık. Doğru zamanda doğru yatırımlar yapıldı. Bugün bu projeyi yapmaya kalkarsak bu yatırımın maliyeti neredeyse iki katına çıkardı ve bu tedarik zincirleriyle yapamazdınız bunu. Bu tedarik süreçlerinde, bu kadar kısa sürede bu projeyi yapamazdınız. Diğer bütün projeler için de böyledir. 2,5 milyar Euro’dur Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu. Bunu bugün yapmak isteseniz 3.5 milyar Euro’ya bu projeyi, Çanakkale Köprüsünü yapamazsınız ve bu kadar kısa sürede yapamazsınız. Çünkü dünyada ekonomiler küçülüyor, üretim azalıyor. Bu tedarikleri de karşılayamazsınız.

Süleyman ŞEN-Haberair.com

 
50 A350 UÇAĞINA YÜKSEK HIZLI İNTERNET
 
THY PERSONEL MAAŞLARINI YÜZDE 20 ARTIRDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
50 A350 UÇAĞINA YÜKSEK HIZLI İNTERNET
Emirates 50 yeni A350 model uçağında yüksek hızlı geniş bant internet ...
UÇAĞIN DÜŞMESİNE CANLI YAYIN MI SEBEP OLDU?
Nepal’de Yeti Havayolları uçağının düşmesine uçaktan cep telefonu ile ...
THY’DEN DOĞU AVRUPA KAMPANYASI
Türk Hava Yolları, Doğu Avrupa’ya gidiş-dönüş her şey dahil 109 Dolar’dan ...
 
THY UÇAKLARINDA İLK SIRA KİMLERE VERİLECEK?
Türk Hava Yolları, aldığı yeni kararla bundan söyle uçaklarda ilk sırayı ...
ONUR YILMAZ VATANJET GENEL MÜDÜRÜ OLDU
HEAŞ’ta Mart 2021-Ocak 2023 arasında İş Jeti/Hava Taksi İşletme Direktörü ...
NEPAL’DE ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ
Nepal'de 72 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının ardından Başbakan ...
 
BİR YOLCU UÇAKTAN CANLI YAYIN YAPMIŞ
Nepal'de düşen yolcu uçağında bulunan Hintli bir yolcunun, uçak düşmeden ...
PİSTE ULAŞAMADAN DÜŞMÜŞ
Katmandu’dan havalandıktan sonra arıza yaşayan Yeti Havayolları uçağının ...
UÇAĞIN DÜŞMEDEN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜSÜ
Son dakika… Nepal'de 72 kişiyi taşıyan Yeti Havayolları’na ait uçağın ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL AIRSHOW VE TEKNOFEST
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası