pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
DÜNYANIN EN İYİ DRONE PİLOTLARI GELİYOR
DÜNYANIN EN İYİ DRONE PİLOTLARI GELİYOR
PEGASUS’TAN İLK: YAPAY ZEKA İLE ANONS
PEGASUS’TAN İLK: YAPAY ZEKA İLE ANONS
GARUDA INDONESIA THY TEKNİK'E EMANET
GARUDA INDONESIA THY TEKNİK'E EMANET
THY O HABERLERİ YALANLADI
THY O HABERLERİ YALANLADI
10 Mart 2019 Pazar - 13:29

4 AY SONRA İKİNCİ ÖLÜMLÜ KAZA

Bu sabah düşen Etiyopya Havayolları uçağından yaklaşık 4 ay önce Endonezyalı Lion Air’in yine aynı tip uçağı Boeing 737 MAX8, 29 Ekim 2018 tarihinde düşmüştü

4 AY SONRA İKİNCİ ÖLÜMLÜ KAZA

Endonezya'da Lion Havayolları'na ait bir yolcu uçağı 29 Ekim 2018 tarihinde düştü. Boeing 737 Max 8 tipi 200 yolcu kapasiteli, JT 610 sefer sayılı uçak, Jakarta-Pangkalpinang seferini yaparken düştü. Denize düşen uçağın kalkışından 13 dakika sonra uçuş kulesi ile bağlantısının kesildiği bildirildi. Uçakta mürettebat dahil olmak üzere 189 kişinin bulunuyordu. Uçağın denize düşmeden önce bir alçalıp bir yükseldiği ve daha sonra bağlantının koptuğunu açıklanmıştı. Kazada kurtulan olmadı.

UÇAKTA SORUN MU VAR

Boeing 737 MAX 8 modeli 2016’da hizmete girmiş olan bir uçak fakat havacılık sektöründe bazı sorunları olduğu biliniyor… Sivil havacılık danışmanı Gerry Soejatman, BBC’ye açıklamalarında MAX 8 modelinin hizmete alınmasından bu yana sorunlar yaşadığını, bu sorunlar arasında irtifanın korunmasının da bulunduğunu söyledi.

Boeing yönetimi, 189 kişinin ölümüne yol açan kazanın ardından yapılan soruşturmalar sonucunda, Boeing 737 Max'lerin uçuş kontrol sistemindeki bir hatanın uçakların aniden pike yapmasına yol açabileceğini tespit etti. Bloomberg'e konuşan bir yetkili, Boeing'in havayolu şirketlerini söz konusu sorunun nasıl ele alınacağına dair uyarılarda bulunacağını ifade etti.

MCAS SİSTEMİ

Kaza sonrasında yapılan incelemede uçakta süratsiz kalındığında devreye giren sistemin yanlışlıkla 737MAX’i dalışa geçirdiği ortaya çıkmıştı. 29 Ekim tarihinde Endonezya Sivil havacılık Dairesi kazayla ilgili bir ön rapor yayınladı. Kurum, kazanın sebebini MCAS sistemine bağladı. Maneuvering Characteristics Augmentations System MCAS sistemi, Boeing’in 737 MAX uçakları için geliştirildiği bir stall önleme mekanizması. Bu sistem uçağın Stall olmasını engellemek için geliştirildi. Uçak hava akımlarını görmeyen tehlikeli bir açıya geldiğinde burnunu aşağı yönlendirmekte.

BOEING RAPORDAKİ İDDİALARI YANITLADI

Boeing Endonezya Sivil havacılık Dairesi’nin raporunu yanıtladı. Boeing bazı önemli bilgilerin raporda yer almadığını belirtti. Bunlar arasında hücum açısı uyarımı sisteminin söküm, takım ve ayarlanma zaman bilgiler var. Ayrıca Boeing uçağın önceden de benzer irtifa ve hız problemleri yaşadığını belirtiyor. Lion Air’in patronu Rusdi Kirana, Boeing’i sorumluluktan kaçınmakla itham etti.  MCAS sisteminin Boeing tarafından havayolu ve pilotlara yeterince iyi anlatılmadığını söyledi.

İKİ KAZA ARASINDAKİ BENZERLİKLER

Etiyopya Havayolları kazası Lion Air kazası ile benzerlikler taşıyor. Şöyle ki her iki kaza da kalkıştan kısa bir süre sonra meydana geldi. Lion Air uçağı ile kalkışından 13 dakika sonra irtibat kesilirken, Etiyopya Havayolları uçağı da kalkıştan altı dakika sonra düştü. Her iki kazada da Uçak aynı model Boeing 737 MAX 8 idi.

 
ETİYOPYA HAVA YOLLARI'NA AİT UÇAK DÜŞTÜ
 
KAZA YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETİYOPYA HAVA YOLLARI'NA AİT UÇAK DÜŞTÜ
Etiyopya Hava Yolları'na ait 149 yolcu ve 8 mürettebatı taşıyan ve Etiyopya'nın ...
ABD'DE KÜÇÜK UÇAK GÖLE DÜŞTÜ: 5 ÖLÜ
ABD'de çift motorlu bir uçak göle düştü. Uçakta bulunan 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi
LEONARDO HELICOPTERS HAI FUARI’NDA
Kaan Air’in Türkiye münhasır distribütörlüğünü yaptığı Leonardo Helicopters ...
 
AIRBUS HELICOPTERS‘E 43 SİPARİŞ
Airbus Helicopters, Heli-Expo 2019 fuarında tüm sivil ürün yelpazesi için ...
THY’DEN BERLİN TURİZM FUARI’NDA DEFİLE
Türk Hava Yolları kabin ekiplerinin İstanbul Havalimanı’na taşındıktan ...
RUS SU-27’Sİ ABD’NİN RC-135’SİNİ UZAKLAŞTIRDI
Rusya sınırlarına yaklaşan ABD uçağına, Su-27 müdahale etti
 
ORTADOĞU’NUN GÖZDE PREMIUM KABİNİ
Emirates Havayolu, Conde Nast Ortadoğu okuyucuları tarafından ‘Ortadoğu’nun ...
EMIRATES SKYWARDS’A MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ
23 milyondan fazla üyesi ile yolcularına birbirinden özel ayrıcalık sunan ...
PİLOTUN LİSANSI SAHTE ÇIKTI
Güney Afrika Havayolları’nda çalışan bir pilotun lisansının olmadığı ve ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
SABİHA GÖKÇEN’DE ALP ER TUNGA ERSOY DÖNEMİ
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası