pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI!
NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI!
TAV ŞİRKETLERİNE HİB’DEN ÖDÜL
TAV ŞİRKETLERİNE HİB’DEN ÖDÜL
EMNİYETTEN ALTIN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU
EMNİYETTEN ALTIN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU
OSMANLI’NIN ‘EŞSİZ’ HATIRASI İGA'DA
OSMANLI’NIN ‘EŞSİZ’ HATIRASI İGA'DA
11 Şubat 2021 Perşembe - 13:42

'100 MİLYON DOLAR ATIN' DESEM ATACAK ÜLKE ÇOK

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "2023’te inşallah Ay’a gidiyoruz” sözleriyle duyurduğu Türkiye’nin uzay yolculuğunun masraflarının nasıl karşılanacağı sorusuna "Biz de girmek isteriz’ diyen diyene. 100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok" yanıtını verdi

 100 MİLYON DOLAR ATIN  DESEM ATACAK ÜLKE ÇOK

"Asıl hedefimiz 2028’de Ay’a yumuşak iniş yapmak. Yani uzay aracımızı Ay’da yürütüp bilimsel veri toplamak. Ama ara bir adım koyduk. 2023’te bayrağımızı yerli motor ve yerli uzay aracımızla Ay’a ulaştıracağız. Aracımız 2023’te sert iniş yapacak" diyen Yıldırım şöyle devam etti:

"Yani tekerlekleri açılmayan uçak nasıl hasar alıyorsa oradan bir daha kalkmayacak. Ama motorumuzun ateşlemesi, uzay aracının kontrolü, veri haberleşmesinin sağlanması tüm bunları devrim niteliğinde denemiş olacağız. 2028 yılında da aracımız uzaya insansız olarak gidecek.

'100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok'

Yıldırım, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Para nasıl bulunacak?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Herkes ‘Parayı bulacak mısınız?’ diyor. Devletimizin bütçesi yeterli olmasa bile uluslararası iş birlikleriyle para bulunabilir çünkü uzay herkesin gündeminde. Programımız açıklandı ‘Biz de girmek isteriz’ diyen diyene. 100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok. Para sorun değil ama insan kaynağında sıkıntı var. Nasıl Türkler NASA’da, ESA’da çalışıyorsa biz de insan eksiğimizi öncelikli Türk olmak üzere başka ülkelerden tamamlayabiliriz."

Yıldırım, "Birtakım hazırlıkları olmasa, 2023’te Ay’a ulaşmayı hedefleyemeyeceklerini" belirtti ve "Bunun için uzay aracı imalatı gerekiyor. Uydu yapımında tecrübe kazanmış TÜBİTAK Uzay gibi kurumlarımız bunu yapabilecek durumda. Bu tecrübeyi de uydu yaparak kazandılar RASAT, GÖKTÜRK 2, İMECE ve TÜRKSAT 6A yerli katkıyla yapılıyor. Elbette ki bazı komponentleri almak durumunda kalabiliriz ama mühendislik bizde olacak." dedi.

İnsanlı uçuşlar 10 yıllık programda yok

Yıldırım, "Ay’da bulunmadık ne kaldı?" sorusuna ise "Evet belki Ay’ın çok şeyi biliniyor. Ama bizim oraya gitmemiz teknolojik gelişmemiz anlamına gelir. Bu çalışma bize teknolojik sıçrama yaptıracak, haberleşme, nano teknoloji, robotik işler gibi alanlarda dünya seviyesini yakalamamızı sağlayacak." yanıtını verdi.

Yıldırım, Türklerin uzaya gidişi konusundaysa "İnsanlı uzay uçuşları 10 yıllık programda yok. Ama Türk astronotu uzaya göndermek için ABD ve Rusya ile görüşüyoruz. Aday seçimini 4-5 ay içinde tamamlamak zorundayız. Rus araçları çok dar o yüzden adayların 1.70 ila 1.80 boy arasında olması gerekiyor." dedi.

Astronotta aranan özellikler

Yıldırım, operasyon merkezinin İTÜ kampüsünde olmasının planlandığını belirtti. Yıldırım, astronot adaylarında aranan özellikleri de şöyle sıraladı:

Mühendislik ya da temel bilimler üzerine en az lisans diploması olması bekleniyor.

Fiziksel şartları çok iyi olmalı. Örneğin 1 kilometreyi 3.5 dakikada, 100 metreyi 13 saniyede koşmak gibi özelliklere bakılır.

Sağlık probleminin olmaması gerekiyor. Uzayda yerçekimi olmaması, radyasyon gibi çevresel şartlar insan sağlığını zorluyor.

 
ROLLS-ROYCE ÜRÜN PORTFÖYÜNÜ GENİŞLETİYOR
 
‘İSTANBUL’DA EVİMDE GİBİYİM’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ROLLS-ROYCE ÜRÜN PORTFÖYÜNÜ GENİŞLETİYOR
Rolls-Royce, mtu ürün yelpazesini Kinolt kesintisiz güç kaynağı sistemleriyle genişletiyor
HAVACILIK SEKTÖRÜNE ÖNCELİK VERDİ
Singapur Hava Yolları, Scoot ve Silkair, tam set aşılanan pilotlar ve ...
‘CARGO TALKS’ TA SEKTÖRÜN GELECEĞİ KONUŞULDU
Turkish Cargo’nun düzenlediği ‘’Cargo Talks’’ etkinliğinde hava kargo sektörünün geleceği konuşuldu
 
GÖVDE ÜSTÜ İNDİ
Embraer Phenom 100 tipi jet, Paris’in Le Bourget Havalimanı’na gövde üstü ...
400 PİLOTU YAZIN İŞE GERİ ALACAK
Amerikan Delta Hava Yolları, yaz aylarında 400 pilotu işe geri alacak
PEGASUS’TAN BAŞARILI İLK TAHVİL İHRACI
Yatırım hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co, yüzde 34,53 oranında ...
 
KAR FIRTINASINDA SERT İNİŞ YAPTI
Antonov AN-12 model kargo uçağı Kuril Adalarında sert iniş yaptı. Uçağın ...
ROSCOSMOS: TÜRKİYE'DEN SOMUT TEKLİFLER BEKLİYORUZ
Rus uzay ajansı Roscosmos’un yetkilileri, Türk bir astronotun uzaya gönderilmesine ...
SİNGAPUR HAVA YOLLARI BAZI UÇAK TESLİMATLARINI GERİYE ATTI
Singapur Hava Yolları, uçak teslimat sözleşmeleri için 4 milyar doların ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL AIRSHOW VE TEKNOFEST
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası